Osiguranje prevoznih sredstava pri registraciji

Osiguranje prevoznih sredstava pri registraciji

Osiguranje prevoznih sredstava pri registraciji, odnosno osiguranje od autoodgovornosti je obavezno osiguranje vozila.

Osim što se radi o obaveznom osiguranju, koje se propisuje zakonom, ono sa sobom donosi i brojne prednosti i pogodnosti.

Tehnički pregled i registracija vozila predstavljaju dve procedure kojima se podvrgava svako vozilo barem jednom godišnje. Radi se o proveri tehničke ispravnosti i upisu u jedinstveni registar vozila naše države, kako bi se obezbedila sigurnost na putevima. Ukoliko vaše vozilo ne ispunjava sve uslove neophodne za obavljanje tehničkog pregleda, ono će biti vraćeno sa linije, te neće biti ni registrovano. Jedino tehnički ispravna vozila, sa potvrdom o tehničkoj ispravnosti i registracijom mogu se naći na putevima naše države i šire.

Pored ove dve procedure, pri registraciji vozila biće neophodno kupiti i potpisati polisu obaveznog osiguranja od autoodgovornosti. Dakle, pod osiguranjem prevoznih sredstava pri registraciji podrazumeva se osiguranje od autoodgovornosti.

Kada se stvari sagledaju iz šireg ugla, na ulicama gradova i naselja sve je više i više vozila. To je ujedno i posledica modernog načina života, kada je vožnja automobila sve samo ne luksuz. Međutim, više vozila znači i više mogućnosti za saobraćajne nezgode i oštećenja prevoznih sredstava. Gužve u saobraćaju, nepažnja vozača, loša infrastruktura i putevi mogu biti uzroci udesa i nezgoda. Bez obzira na uzrok, često je potrebno platiti materijalnu štetu koja je naneta drugom vozilu i učesniku u saobraćaju. Upravo zbog toga vam je neophodno osiguranje vozila!

Šta je osiguranje prevoznih sredstava pri registraciji?

Pre svega, moramo naglasiti da je osiguranje prevoznih sredstava pri registraciji obavezna procedura. Dakle, svi dvotočkaši i četvorotočkaši moraju biti osigurani. Propisuje se Zakonom o obaveznom osiguranju u saobraćaju i zaključuje se jednom godišnje.

Osiguranje prevoznih sredstava pri registracijiPolisa osiguranja od autoodgovornosti služi kako bi se vozač osigurao od odgovornosti za štetu koju nanese drugim licima u saobraćaju. Polisa se odnosi na samo vozilo, ne na samog vlasnika. Prevedeno na jednostavni rečnik – polisa obuhvata štete nastale i kada vašim vozilom upravlja drugi vozač, a ne vi sami. Isto tako, ona obuhvata i one štete koje su načinjene vozilom uzetim na lizing.

Možda se pitate ko nadoknađuje nanetu štetu? Odgovor je veoma jednostavan. Nadoknadu štete isplatiće osiguravajuća kuća sa kojom je vlasnik prevoznog sredstva zaključio i potpisao polisu.

Ukoliko u jednogodišnjem periodu, u kojem traje ova polisa, prodate svoje vozilo, sva prava i obaveze prenose se na osobu koja je kupila auto. Dakle, polisa osiguranja od autoodgovornosti koja se zaključuje pri registraciji menja vlasnika. O ovom postupku neophodno je obavestiti osiguravajuću kuću, kako bi sve promene bile evidentirane u skladu sa zakonom.

Kako se određuje cena osiguranja od autoodgovornosti?

Vlasnici prevoznih sredstava, dvotočkaša i četvorotočkaša, veoma često će postaviti i pitanje o ceni ove polise. Međutim, univerzalnog odgovora na ovo pitanje nema. Jednostavno, na cenu utiču dva glavna faktora – snaga motora i premijski stepen.

Snaga motora vozila izražena je u kW i nalazi se na zadnjoj strani saobraćajne dozvole. Sa druge strane, premijski stepen zavisiće od broja nezgoda koje ste izazvali u toku perioda važenja vaše registracije. Pri prvoj registraciji vozila, premijski stepen biće 4. Ukoliko u jednogodišnjem periodu od tog datuma ne nanesete nijednu štetu, vaš premijski stepen biće niži – iznosiće 3 i dobićete bonus od 5 odsto. Svake naredne godine u kojoj ne nanesete štetu drugom vozilu, premijski stepen se snižava, a bonusi se uvećavaju. Najviši bonus je 15 odsto popusta.

Međutim, vodite računa! Svaka nesreća koju izazovete povećava vašu premiju za 3 stepena. Ljudski život nema cenu! Stoga, vodite računa o sopstvenoj, ali i tuđoj bezbednosti u saobraćaju!

Gde obaviti registraciju vozila i zaključiti polisu osiguranja od autoodgovornosti?

Agencija TP Holliday svojim klijentima nudi najpovoljnije uslove tehničkog pregleda, registracije i osiguranja vozila.

Osiguranje prevoznih sredstava pri registracijiKod nas možete obaviti tehnički pregled na tri linije, na veoma jednostavan način i bez čekanja i nervoze! Osim toga, nudimo vam i mogućnost plaćanja registracije na rate – i do 12 mesečnih rata!

Dodatna pogodnost koju vam naša agencija nudi jeste mogućnost online zakazivanja termina putem našeg sajta, i izračunavanja cene registracije vozila.

Zakažite svoj termin već danas, kako biste na vreme obavili registraciju vozila i zaključili polisu obaveznog osiguranja. Čekamo vas!

Kako nas možete kontaktirati

Radno vreme

Ponedeljak-Petak 08:00-16:00
Subota 08:00-16:00

Adresa

Gučevska, Šabac 15000

Podelite na društvenim mrežama

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn