Prva registracija automobila

Prva registracija automobila

Prva registracija automobila podrazumeva prvu registraciju novog ili polovnog vozila na teritoriji Republike Srbije. Bilo da je vaše vozilo uveženo iz inostranstva ili je kupljeno u našoj državi novo, mora se „prvi put registrovati“.

Pri prvoj registraciji dobija se saobraćajna dozvola, registarske tablice kao i registraciona nalepnica za vozilo. Vaše vozilo biva upisano u jedinstveni registar vozila naše države. Samo i isključivo registrovana vozila smeju se naći na putevima Srbije.

Kako se vrši prva registracija vozila u našoj državi i o čemu bi trebalo voditi računa otkrivamo vam u narednim redovima.

Tehnički pregled vozila kao uslov za prvu registraciju?

Tehnički pregled vozila predstavlja tehničku proveru ispravnosti vašeg automobila.

Prva registracija automobila

Da biste prvi put registrovali vaš automobil potrebno je da priložite uverenje o tehničkoj ispravnosti vozila – registracioni list. Registracioni list možete dobiti isključivo nakon tehničkog pregleda i provere ispravnosti vašeg vozila. Ono što je potrebno naglasiti, registracioni list ne sme biti stariji od 30 dana!

Automobili koji su novi, odnosno do dve godine stari nisu u obavezi da rade tehnički pregled prilikom prve registracije.

Ne dovodi se u pitanje činjenica da jedino vozilo koje je u potpunosti tehnički ispravno može proći tehnički pregled i dalje biti registrovano. Preporuka, svakako, jeste da vaše vozilo redovno proveravate kako biste uvek bili sigurni na putu!

Potrebna dokumenta prilikom prve registracije automobila

Moramo naglasiti da je važno voditi računa da su sva potrebna dokumenta u roku prikupljena. U suprotnom vaše vozilo neće biti registrovano. Šta je sve potrebno da biste prvi put registrovali automobil:

  • Potvrda o tehničkoj ispravnosti vozila koje nije starije od 30 dana.
  • Dokaz o poreklu vozila – kupoprodajni ugovor, račun o kupovini vozila, ugovor o poklonu. Ukoliko ste automobil nasledili biće vam potrebno i pravosnažno rešenje o nasleđivanju. Ako se radi o vozilu koje je uveženo, uz račun je potrebno priložiti i dokumentaciju o poreklu. Dokumentacija o poreklu može biti dokaz o izmirenim carinskim obavezama, potvrdu kako je vozilo ušlo u državu.
  • Polisa osiguranja vozila od autoodgovornosti, koja se zaključuje u agenciji koja je obavila tehnički pregled i registraciju. Ovo osiguranje je zakonski obavezno osiguranje. Ukoliko dođe do saobraćajne nesreće vašom krivicom i vi pričinite štetu trećem licu, ono će pokrivati troškove.
  • Dokaz o identitetu vlasnika – fizička lica predaju na uvid važeću ličnu kartu ili očitanu ličnu kartu vlasnika ukoliko zahtev predaje opunomoćeno lice. Pravna lica predaju kopiju rešenja iz APRa (ili drugi dokaz o upisu u registar nadležnih organa ukoliko nisu upisani u APR). Zahtev može podneti samo ovlašćeni zastupnik ili njegov opunomoćeni.
  • Dokaz o uplati propisanih troškova za prvu registraciju vozila. U agenciji TP Holliday, sve takse možete platiti na jednom mestu.

Ukoliko je vozilo koje ste kupili novo, ne morate obavljati tehnički pregled prve dve godine. U ovom slučaju vozilo registrujete Potvrdom za registraciju. Ovu vrstu potvrde izdaje prodavac na osnovu dokumentacije proizvođača tačnije sertifikata o saobraznosti.

Prema Zakonu, vojni i civilni invalidi sa više od 80% telesnog optećenja ili 60% ili više oštećenja donjih ekstremiteta oslobođeni su plaćanja poreza na upotrebu motornog vozila, uz potvrdu PIO fonda. Polisa osiguranja od autoodgovornosti biće umanjena. Pored ovoga, potrebno je poneti svu ostalu dokumentaciju kako bi se obavila registracija.

Prva registracija automobila – Kako vam agencija TP Holliday može pomoći?

Agencija TP Holliday nudi vam brzo i lako rešenje za sve! Ovde možete obaviti prvu registraciju vašeg novog četvorotočkaša. Takođe, kod nas možete produžiti registraciju, ali i obaviti privremenu registraciju.

Velika olakšica vam svakako može biti plaćanje na rate. Iskoristite mogućnost registrovanja vozila sada, a plaćanja kasnije. Uz pomoć PaySpot platne institucije, sve možete platiti na jednom mestu, bez čekanja, stresa i dodatne nervoze. Takođe, kod nas možete zakazati bilo koju proceduru online putem, za svega nekoliko sekundi.

Prva registracija automobila

Ukoliko je vašem vozilu potrebna registracija, tehnički pregled ili osiguranje, agencija TP Holliday vam stoji na raspolaganju.

Kako nas možete kontaktirati

Radno vreme

Ponedeljak-Petak 08:00-16:00
Subota 08:00-16:00

Adresa

Gučevska, Šabac 15000

Podelite na društvenim mrežama

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn