Kasko osiguranje -Najčešća vrsta osiguranja koju biraju vozaci

Kasko osiguranje -Najčešća vrsta osiguranja koju biraju vozaci

Kasko osiguranje je najčešća vrsta osiguranja koju biraju vozači.

Imati sopstveno vozilo odavno nije stvar prestiža, već neophodnost za normalno funkcionisanje. Udobnost u odnosu na druge vrste transporta svima je dobro poznata, takođe ono štedi vreme i budžet.

Međutim, kupovina automobila nije jedina investicija. Da biste mogli svog četvorotočkaša da koristite godinama potrebno je da ga održavate. Uz redovni servis, u godišnje troškove spadaju i tehnički pregled, kao i produžetak registracije vozila i izdavanje registracione nalepnice.

Nažalost, i pored besprekorne brige, u pojedinim situacijama nemoguće je izbeći nezgode. Usled velike koncentracije vozila u saobraćaju, ali i neprilagođene brzine i loših puteva iz godine u godinu povećava se broj saobraćajnih nesreća, dok su krađe automobila odavno postale svakodnevna dešavanja, a ne izolovani slučajevi o kojima čitamo u novinama.

Kasko osiguranje

Ove i slične neprijatnosti možete ublažiti kasko osiguranjem.

Da li se kasko osiguranje razlikuje od osiguranja od autoodgovornosti?

Osiguranje vozila pri registraciji je obavezno i propisano Zakonom. Što znači da bez njega ne možete obaviti registraciju. U pitanju je, zapravo, osiguranje trećih lica. Odnosno, njime se štite drugi učesnici u saobraćaju od eventualne štete koju im može prozrokovati vaše vozilo. Ukoliko do toga dođe, štetu umesto vas nadoknađuje osiguravajuće društvo čiju ste polisu kupili.

Za razliku od obaveznog, kasko osiguranje je dobrovoljno, pri čemu pruža naknadu bilo koje vrste štete koja nastane na vašem vozilu, uključujući i onu za koju ste sami odgovorni. Naime, kada se dogodi sudar vašom krivicom, polisom autoodgovornosti se isplaćuje šteta na vozilu koje ste udarili, a kasko osiguranjem šteta na vašem vozilu.

Druga važna razlika jeste period trajanja. Osiguranje od autoodgovornosti važi godinu dana, tj. od registracije do registracije, dok kasko polisa nije uslovljena registracijom. Tako da se, po želji vlasnika, može zaključiti i na više godina, ali i na par meseci.

Šta pokriva kasko osiguranje?

Zavisno od oblasti koju osigurava, kasko osiguranje može biti potpuno i delimično.

Kao što sam naziv kaže, potpuno osiguranje podrazumeva pokriće svih vrsta nezgoda i oštećenja. Osim šteta nastalih u saobraćajnoj nesreći krivicom drugog vozača ili vlasnika polise, obuhvata i zaštitu od požara, groma, oluja, snežnih lavina i drugih vremenskih nepogoda. Zatim od udara nekog predmeta, eksplozija, iznenadnog termičkog ili hemijskog delovanja, kao i od neovlašćenog korišćenja vozila i krađe.

Delimična kasko polisa osigurava samo pojedine delove vozila. Obično se njime obezbeđuje prednje vetrobransko staklo, zadnje staklo i sve bočne staklene površine.

Kako se određuje kasko osiguranje?

Cena kasko osiguranja zavisi, pre svega, od vrste, starosti, vrednost, ali i namene vozila. Na visinu premije utiču i štete koje su vozači izazvali tokom trajanja prethodne polise.

Ako u navedenom periodu niste izazvali nijednu nesreću stičete pravo na umanjenje cene. U protivnom, osiguravajuća kuća ima pravo da vam povećava iznos za uplatu, čak do 200 odsto od osnovne vrednosti.

Kasko osiguranje

TP Holliday ima višegodišnje iskustvo u kontroli svih vrsta vozila, uključujući i tehnički pregled električnih vozila, hibrida i kvad-ova. U ovoj agenciji možete da kupite ne samo obavezno osiguranje pri registraciji, već i kasko polisu po uslovima koja vam najviše odgovaraju.

 

Kako nas možete kontaktirati

Radno vreme

Ponedeljak-Petak 08:00-16:00
Subota 08:00-16:00

Adresa

Gučevska, Šabac 15000

Podelite na društvenim mrežama

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn