Izdavanje probnih tablica za vozila

Izdavanje probnih tablica za vozila

Izdavanje probnih tablica za vozila predstavlja neophodnost pri vožnji vozila koje je tek kupljeno, a nije registrovano. Ovaj primer najbolje ilustruje kada se vrši izdavanje probnih registarskih tablica.

Ove vrste tablica se upotrebljavaju radi označavanja motornih vozila koja još uvek nisu upisana u jedinstveni registar. U tom slučaju, smeju se koristiti maksimalno 15 dana od datuma izdavanja.

Složićete se sa nama da kupovina novog prevoznog sredstva predstavlja značajan izdatak za većinu domaćeg stanovništva. Bilo da se radi o novom ili polovnom vozilu, kupljenom u Srbiji ili u inostranstvu, radi se o većoj investiciji. Samim tim, važno je da znate koji vas sve dodatni troškovi očekuju i na šta bi trebalo da obratite posebnu pažnju.

Ukoliko ne znate pravila registrovanja automobila i izdavanja probnih tablica, možete učiniti greške koje bi vas, potencijalno, mnogo koštale. I važnije od toga – možete naškoditi drugim učesnicima u saobraćaju. Bezbednost u saobraćaju je od presudne važnosti i mora se smatrati prioritetom.

U narednim redovima vam predstavljamo zbog čega je izdavanje probnih tablica za vozila važna procedura o kojoj morate misliti na vreme.

Šta su probne tablice?

Probne tablice razlikuju se od standardnih registarskih tablica koje se postavljaju na vozila. Svako vozilo koje je registrovano, odnosno upisano u jedisntveni registar vozila naše države dobija i sopstvene registracione tablice. One su izrađene od metala, te predstavljaju trajne tablice koje se postavljaju i na prednjoj i na zadnjoj strani vozila. Produžavanje registracije automobila neophodno je obaviti na svakih godinu dana, a u određenim slučajevima (kada se vrši prenos vlasništva, recimo) i češće.

Izdavanje probnih tablica za vozila

Sa druge strane, probne tablice su izrađene od tvrdog kartona. Razlog za to je što se radi o privremenim tablicama, koje mogu važiti minimum 1, a najduže svega 15 dana.

Moramo napomenuti da se ovakve tablice izdaju sa tačno određenim dimenzijama. Dužina probnih registarskih tablica je 34 centimetara, a širina 18.

Isto tako, probne registracione tablice sadrže ispisan tekst PROBA i identifikacionu oznaku vozila.

One se moraju postaviti na vozilu onako kako Zakon nalaže. Ukoliko to nije slučaj, vozač može biti sankcionisan novčanom kaznom, ali može dobiti i 2 kaznena poena. Dakle, važno je biti savestan i poštovati pravila koja Zakon propisuje.

Agencije za tehnički pregled i registraciju vozila neretko obaveštavaju vozače kako se ove tablice postavljaju. Naime, moraju se postaviti na šoferšajbni, u donjem desnom uglu, sa unutrašnje suvozačeve strane. Isto tako, na zadnjem staklu nalaze se probne tablice u gornjem levom uglu. S obzirom da se radi o kartonskim tablicama, obavezno ih postavite sa unutrašnjosti stakla.

Kada je neophodno izvršiti izdavanje probnih tablica za vozila?

Probne registarske tablice moraju se koristiti u slučaju vožnje novog automobila, koje još uvek nije registrovano. U najvećem broju slučajeva radi se o proceduri koja se obavlja prilikom kupovine novog ili polovnog vozila koje još uvek nije registrovano ili kojem je istekla registracija.

Isto tako, mogu se koristiti i za potrebe izlaganja vozila na sajmu ili pak u toku vožnje od mesta proizvodnje do mesta skladištenja ili prodaje.

Pitanje koje vozači neretko postavljaju kada su probne tablice u pitanju jeste: Koja je cena njihovog izdavanja? Činjenica je da njihova cena varira i zavisi od više različitih faktora. Snaga motora i vremenski period na koji se izdaju osnovni su faktori od kojih će zavisiti cena.

Za izdavanje ove vrste registarskih tabli, biće vam potrebna i dokumentacija. Sa sobom ponesite ličnu kartu. Takođe, biće potrebna i lična karta vlasnika vozila, ali i vozačka dozvola vozača automobila.

Ostala dokumenta koje je potrebno poneti: faktura o kupovini vozila, carinska deklaracija, carinski račun (ako se radi o vozilu iz uvoza).

Izdavanje probnih tablica za vozila

Za više informacija o izdavanju probnih registarskih tablica, ali i procedurama kao što su tehnički pregled ili registracija vozila (prva, privremena ili produženje), agencija TP Holliday stoji vam na raspolaganju.

Kako nas možete kontaktirati

Radno vreme

Ponedeljak-Petak 08:00-16:00
Subota 08:00-16:00

Adresa

Gučevska, Šabac 15000

Podelite na društvenim mrežama

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn