Izdavanje probnih registarskih tablica

Izdavanje probnih registarskih tablica

Izdavanje probnih registarskih tablica vrši se kada je neophodno voziti vozilo koje nije registrovano, najčešće nakon obavljene kupovine.

Kao što i sam naziv govori, probne tablice koriste se za privremeno označavanje motornih vozila, koja još uvek nisu registrovana. Kao takve, mogu se koristiti minimalno 1 dan ili maksimalno 15 dana od datuma izdavanja.

Kupovina novog ili polovnog, odjavljenog automobila ili nekog drugog prevoznog sredstva, bilo iz uvoza ili u našoj državi, nije mala investicija za većinu domaćih vozača. Prema tome, važno je da znate šta ona sve obuhvata i podrazumeva. Kako ne biste napravili skupe greške i platili mnogo više novca za kazne, ili remetili bezbednost drugih učesnika u saobraćaju, neophodno je poznavati pravila registracije i tehničkog pregleda.

Agencija za tehnički pregled TP Holliday donosi vam odgovore na pitanja šta su probne tablice i zbog čega je izdavanje probnih registarskih tablica procedura na koju bi trebalo obratiti više pažnje.

Kako izgledaju probne tablice?

Standardne registracione tablice postavljaju se na vozila koja su uspešno upisana u jedinstveni registar naše države. One su metalne i trajne, a produžavanje registracije vrši se na svakih godinu dana.

Izdavanje probnih registarskih tablica

Za razliku od njih, probne table se izrađuju od tvrdog belog kartona. Ovo je iz razloga što predstavljaju privremeno rešenje, koje važi do petnaest dana.

Probne tablice moraju biti tačnih dimenzija. Njihova dužina je 34 centimetara, a širina 18 centimetara.

Šta se na njima mora nalaziti? Pre svega, na probnim tablicama mora biti ispisan, odnosno odštampan tekst PROBA, kao i identifikaciona oznaka vozila.

Da li je važno gde se postavljaju probne tablice?

Ukratko – odgovor je DA!

Nepravilno postavljanje tablica razlog je zbog kojeg vozač određenog motornog vozila može dobiti novčanu kaznu, ali i 2 kaznena poena. Prema tome, veoma je važno poštovati zakon i postaviti probne tablice onako kako je propisano.

Većina vozača se, pre postavljanja, konsultuje sa agencijom pri izdavanju probnih tablica.

Naime, one se moraju postaviti napred – dole desno, kod suvozaca (unutra).

Kada govorimo o zadnjoj strani vozila, probne tablice moraju se naći u gornjem levom uglu šoferšajbne, takođe sa unutrašnjosti stakla.

Kada je neophodno izvršiti izdavanje probnih registarskih tablica?

Tehnicki pregled je neophodan iako je odjavljeno vozilo ili ako je kupljeno u inostranstvu, a ne mora ako je vozilo novo i u tom slučaju se mora priložiti potvrda da je vozilo novo, ta potvrda izgleda slično registracionom listu.

Važno je napomenuti da se probne tablice koriste i u toku vožnje od mesta proizvodnje do mesta prodaje ili skladištenja, kao i u svrhe izlaganja na sajmu.

Možda će vas zanimati i odgovor na pitanje koja je cena izdavanja probnih tablica? Ukratko, ona varira od više faktora. Pre svega, snaga motora je faktor na osnovu kojeg se određuje cena privremenih tablica. Isto tako, logički sledi da će i vremenski period na koji se one izdaju biti jedan od glavnih faktora koji utiču na cenu.

Dokumenta neophodna za izdavanje probnih registarskih tablica

Kao što je to slučaj sa tehničkim pregledom i registracijom vozila, i za izdavanje probnih tabli biće vam neophodna određena dokumentacija.

Pre svega, mislimo na lični identifikacioni dokument. U ovom slučaju, biće potrebna lična karta vlasnika vozila, kao i lična karta i vozačka dozvola vozača automobila.

Izdavanje probnih registarskih tablica

Takođe, na uvid se donosi i faktura o kupovini vozila, kao i carinska deklaracija i carinski račun, ako se radi o uvozu vozila. Tada je neophodno poneti i inostranu saobraćajnu dozvolu i ino fakturu.

Kao i kod svih ostalih vozila, tehnički pregled mora se obaviti. Tačnije, vozilo mora posedovati dokaz da je tehnički ispravno, kako bi se mogle izdati probne tablice. Izuzetak ovog pravila je jedino kada se vozilo vozi na tehnički pregled.

Za više informacija o izdavanju probnih tablica, agencija TP Holliday stoji vam na raspolaganju!

 

Kako nas možete kontaktirati

Radno vreme

Ponedeljak-Petak 08:00-16:00
Subota 08:00-16:00

Adresa

Gučevska, Šabac 15000

Podelite na društvenim mrežama

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn