Probne tablice

Probne tablice

Probne tablice, kao što im sam naziv kaže, predstavljaju privremeno označavanje vozila. Samim tim je i njihov rok trajanja mnogo kraći, odnosno one minimalno važe jedan, a maksimalno 15 dana.

Za razliku od standardnih registracionih, koje su od metala, probne tablice su izrađene od tvrdog kartona bele boje. Upravo zato  moraju biti tačnih dimenzija – dužine 34 cm i širine 18 cm. Na njima obavezno mora da bude odštampan tekst “PROBA” i identifikaciona oznaka vozila.

Probne tablice se napred postavljaju u donjem desnom uglu sa unutrašnje strane vetrobranskog stakla. Na zadnjoj strani vozila moraju se naći u donjem levom uglu šoferšajbne. U slučaju nepravilnog postavljanja vozaču sledi novčana kazna, kao i 2 kaznena poena.

Koja je procedura za izdavanje probnih tablica otkriva vam agencija za tehnički pregled Šabac, TP Holliday.

Kada se izdaju probne tablice?

Probne tablice se najčešće izdaju nakon kupovine novog ili polovnog vozila koje još uvek nije registrovano.

Probne tablice

Sreću se i na vozilima koja su prepravljena ili na kojima je vršena velika popravka, pa je pre tehničkog pregleda i registracije neophodna probna vožnja kako bi se proverile karakteristike u saobraćaju na javnim putevima.

Ove tablice se koriste i prilikom transporta vozila od mesta proizvodnje do mesta skladištenja, prodaje ili, pak, izlaganja na sajmu ili nekoj drugoj promociji. Neophodne su i na vozilima koja se voze na tehnički pregled, a stare tablice su uništene ili odjavljene.

Njihova cena zavisi, pre svega, od snage motora, on je osnova za određivanje osiguranja. Nemojte da zaboravite da i vremenski period važenja tablica utiče na cenu.

Da li probne tablice mogu da se izdaju bez tehničkog pregleda vozila?

Pitanje koje izaziva najveću dilemu jeste da li je potreban tehnički pregled automobila za probne tablice. Svima je dobro poznato da on predstavlja proveru tehničke ispravnost vozila kojom se potvrđuje da je vozilo bezbedno za učestvovanje u saobraćaju. Što znači da i za izdavanje probnih tablica, kao i kod prve registracije, mora da postoji dokaz da je vozilo prošlo tehnički pregled.

Izdavanje probnih tablica - Tehnicki pregled Holliday

Ovo pravilo je izuzetak jedino kada se probne tablice izdaju da bi se vozilo odvezlo na tehnički pregled i vratilo sa njega.

Koja je dokumentacija neophodna za probne tablice?

Uz zahtev za izdavanje tablica za privremeno označavanje vozila potrebno je da dostavite i važeću ličnu kartu i važeću vozačku dozvolu. To znaći rešenje iz APR-a i vozačka dozvola vozača ako zahtev traži pravno lice. Zatim, dokaz o vlasništvu vozila. On obuhvata kupoprodajni ugovor između starog i novog vlasnika ili fakturu, ukoliko je prodavac firma.

Za vozila koja su uvežena neophodna je i carinska deklaracija ili odjava saobraćajne dozvole ako je vozilo registrovano u našoj zemlji. Takođe, morate imati potvrdu o tehničkoj ispravnosti vozila, osim u izuzetku kada se vozilo vozi na tehnički pregled. Treba vam i dokaz da je vozilo osigurano od odgovornosti, kao i dokaz o uplaćenim taksama.

Probne talice se izdaju zajedno sa potvrdom u kojoj se navodi ime i prezime vozača, svrha njihovog izdavanja i karakteristike vozila.

Agencija TP Holliday ima višegodišnje iskustvo u pružanju usluga tehničnog pregleda i registracije. Tako da na jednom mestu, brzo i lako, možete obaviti ne samo celokupnu proceduru registracije, već dobiti i probne tablice, kao i pomoć za prenos vlasništva vozila.

 

 

Kako nas možete kontaktirati

Radno vreme

Ponedeljak-Petak 08:00-16:00
Subota 08:00-16:00

Adresa

Gučevska, Šabac 15000

Podelite na društvenim mrežama

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn