Prenos vlasništva vozila

Prenos vlasništva vozila

Prenos vlasništva vozila predstavlja neophodnu proceduru prilikom promene vlasnika.

Imati sopstveni auto više nije stvar luksuza, već je obavezno sredstvo za svakodnevne aktivnosti. Da bismo ispratili brz životni tempo i obavili sve obaveze u toku dana moramo da budemo dobro organizovani. Upravo to nam omogućava automobil, jer je on najlakši način da stignemo do odredišta. Ne samo da nećemo izgubiti vreme čekajući gradski prevoz, već ćemo izbeći nepotrebni stres u saobraćaju. Dok komfor i udobnost koju pruža tokom vožnje ne treba ni porediti sa drugim vidovima transporta.

Automobili su nezamenjiv prevoz i na dužim putovanjima. Sa njima niste ograničeni na red vožnje autobusa, kao ni na količinu prtljaga što je slučaj kod avio prevoza.

Imajući u vidu brojne prednosti koje pruža automobil ne čudi što gotovo svaki vozač poseduje sopstveni. Ipak, zbog finansijske mogućnosti češće se odlučuju za kupovinu polovnog. Srećnici omiljeni četvorotočkaš dobijaju na poklon ili u nasledstvo. Bez obzira da li ste auto kupili ili dobili morate izvršiti prenos vlasništva vozila.

Šta obuhvata prenos vlasništva vozila?

Tri ključna elementa bez kojih se ne može obaviti prenos vlasništva vozila jesu overen kupuprodajni ugovor ili ugovor o poklonu, plaćen porez i izvršena promena u saobraćajnoj dozvoli.

Kupoprodajni ugovor je najčešći pravni akt na osnovu kog se vrši prenos. Za zaključenje potrebno je prisustvo i kupca i prodavca sa ličnim kartama i saobraćajna dozvola automobila. Ukoliko je vlasnik dao ovlašćenje trećem licu da proda u njegovo ime vozilo, onda nije u obavezi da prisustvuje potpisivanju, ali se u ugovoru moraju naći i podaci ovlašćene osobe.

Prenos vlasništva vozila

Da bi ugovor bio važeći nakon popunjavanja mora biti overen od strane nadležnih organa. Overa se obavlja kod notara i to u 3 primerka. Jedan primerak ostaje kod notara, drugi ide kupcu, a treći prodavcu vozila.

Koliki je porez za prenos vlasništva vozila?

Nakon potpisivanja i overe ugovora sledi obračun i plaćanje poreza. Visina poreza na vozilo iznosi 2,5 odsto od vrednosti vozila koja je navedena u zvaničnom katalogu AMSS. Nije redak slučaj da se ona obračunava na osnovu vrednosti u ugovoru, ako je vrednost veća od procenjene iz kataloga.

Porez se plaća u roku od 15 dana u Poreskoj upravi gde je prebivalište prodavca. Ukoliko se automobil vodi na drugom registarskom području od prebivališta mora se izvršiti prenos vlasništva i odjava vozila. Odnosno, potrebno je odjaviti tablice u mestu izdavanja registarskih tablica i tu platiti porez.

Kod ugovora o poklonu porez se obračunava po drugačijoj stopi. Deca i bračni drug su oslobođeni plaćanja poreza, jer je u pitanju prvi nasledni red. Drugi nasledni red čine roditelji i rođena braća i sestre, koji su u obavezi da plate porez od 1,5 odsto. Dok svi ostali plaćaju pun iznos – 2,5 odsto vrednosti.

Promena saobraćajne dozvole

Poslednji korak u prenosu vlasništva vozila jeste promena dokumenata. MUP izdaje novom vlasniku saobraćajnu dozvolu i tablice.

Prenos vlasništva vozila

Ako je kupljen auto kome je istekla registracija potrebno je prvo obaviti registracijcu, tj. tehnički pregled i kupiti osiguranje pri registraciji. Da bi tek sa priložinim registracionim listom sa tehničkog pregleda, polisom osuguranja i potvrdom o uplati taksi za registraciju i osiguranje mogli da dobijete novu saobraćajnu dozvolu i tablice.

U agenciji TP Holliday možete obaviti tehnički pregled automobila svih vrsta, uključujući i električna i ATV vozila, kao i tehnički pregled kamiona, prikolica i motora. Takođe, nudi vam mogućnost da na jednom mestu završite celokupnu dokumentaciju oko registracije, osiguranja i prenosa, uz plaćanje na rate svih usluga.

Kako nas možete kontaktirati

Radno vreme

Ponedeljak-Petak 08:00-16:00
Subota 08:00-16:00

Adresa

Gučevska, Šabac 15000

Podelite na društvenim mrežama

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn