Saveti za vožnju u zimskom periodu

Saveti za vožnju u zimskom periodu

Saveti za vožnju u zimskom periodu biće vam od koristi pri upotrebi automobila na zavejanim putevima.

Zimski uslovi mogu staviti vozče pred znatan izazov. Niske temperature, loša vidljivost i klizavi uslovi na putu uzrokuju visok rizik od gubitka kontrole nad vozilom i nastanka saobraćajne nesreće. Zato kada dođe snežno vreme, neophodno je da preduzmete odgovarajuće mere predostrožnosti za sebe i svoje vozilo. Takođe, usvajanje drugačijeg pristupa vašem stilu vožnje i adekvatna priprema mogu vam pomoći da izbegnete teške situacije.

Predstavljamo vam nekoliko najvažnijih saveta za vožnju tokom zime i hladnijih meseci.

Saveti za vožnju u zimskom periodu – Šta učiniti pre nego što krenete na put?

Prvo i osnovno pravilo vožnje u zimskom periodu jeste adekvatna priprema. Priprema se vrši pre nego što sednete za volan i počnete svoje putovanje.

Pre svega, potrebno je dobro proučiti rutu koja je pred vama i ostaviti dovoljno vremena da stignete do odredišta. Proverite i lokalnu vremensku prognozu, kao i stanje u saobraćaju, kako biste predvideli potencijalne smetnje. Planirajte rutu tako da favorizujete glavne puteve, jer je mnogo verovatnije da će upravo oni biti očišćeni od snega.

Saveti za vožnju u zimskom periodu

Takođe, potrebno je očistiti sav sneg sa automobila, uključujući i vetrobransko staklo, prozore, retrovizore i krov. Vožnja sa snegom na automobilu je opasna i potencijalno predstavlja kršenje zakona. Snežni pokrivač može pasti na prednje vetrobransko staklo i zamagliti vidljivost.

Takođe, potrebno je dopuniti rezervoar za pranje vetrobranskog stakla tečnošću sa jačom koncentracijom antifriza, tako da se spreči moguće zamrzavanje stakala. Unutrašnjost vetrobranskog stakla se takođe ne bi trebalo zanemariti. Usmerite pažnju na njegovo odmagljivanje pre nego što krenete na put.

Postarajte se da dopunite vaš rezervoar goriva, kako biste bili potpuno opremljeni za nepredviđene situacije koje ponekad mogu značiti i zastoje u saobraćaju, kretanje obilaznim putevima i slično.

U automobil obavezno spakujte i par naočara za sunce, koje mogu smanjiti odsjaj zimskog sunca na snegu. Takođe, napunite svoj mobilni telefon potpuno, i vodite računa da imate kontakt telefon pomoći na putu. Ne zaboravite da ponesete i komplet prve pomoći, kao i dodatnu odeću, obuću i ćebe. Sve ove komponente možete odložiti u prtljažnik, kako vam ne bi stvarale nered u unutrašnjosti automobila.

Kako voziti po snegu i zaleđenim putevima?

Zlatno pravilo je da sve kontrole na vašem vozilu – uključujući kočnice, upravljanje, ubrzanje i menjanje brzina – treba da rade polako i glatko.

Lagano ubrzajte vozilo koristeći niske obrtaje i prebacite u viši stepen prenosa što je brže moguće. Smanjite brzinu, budite svesni potencijalnih opasnosti i dajte sebi dovoljno vremena da zakočite. Da biste smanjili šanse za proklizavanje točkova, koristite drugu brzinu umesto prve.

Održavajte rastojanje između vašeg automobila i vozila ispred vas, posebno u uslovima kao što su kiša, led i sneg. Ostaviti čak pet puta veći razmak od uobičajenog preporučuje se tokom zime.

Kada krećete ili se penjete uzbrdo, ostavite dovoljno prostora ispred automobila kako biste mogli da održavate stabilnu brzinu bez potrebe za menjanjem stepena prenosa ili ubrzavanjem.

Kada idete nizbrdo, koristite nižu brzinu i pokušajte da izbegnete kočenje osim ako nije neophodno. Opet, pobrinite se da ostavite dovoljno prostora između sebe i automobila ispred vas.

Prebacite stepen prenosa naniže i koristite kočenje motorom da usporite automobil, ali ako postoji potreba da koristite kočnice, lagano ih primenite.

Kada se približavate krivini, počnite da kočite pre nego što počnete da okrećete volan.

Ako vaš automobil izgubi prianjanje, pokušajte da ne paničite. Najbolja akcija je da smanjite papučicu gasa i da vam točkovi budu usmereni u pravcu u kojem želite da se krećete.

Ako automobil počne da klizi, pokušajte da ostanete pribrani. Upravljajte polako. Ako zadnji deo automobila klizi ulevo, na primer, onda se usmerite ulevo. Ni u kom slučaju se ne preporučuje skidati ruke sa volana ili udarati nogom o kočnice.

Kada vozite po velikom snegu, obavezno uključite farove. Kada vidljivost padne ispod 100m, uključite svetla za maglu. Ali zapamtite da ih isključite kada se vidljivost poboljša.

Naravno, upotreba zimskih guma i lanaca za sneg, kada je to potrebno, se podrazumeva.

Saveti za vožnju u zimskom periodu

Kako bi vaše vozilo bilo potpuno sigurno i u toku zime, ono mora biti tehnički ispravno. Ukoliko vam predstoji tehnički pregled ili registracija vozila, agencija TP Holliday stoji vam na raspolaganju!

Kako nas možete kontaktirati

Radno vreme

Ponedeljak-Petak 08:00-16:00
Subota 08:00-16:00

Adresa

Gučevska, Šabac 15000

Podelite na društvenim mrežama

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn