Registracija hibrida i električnih automobila

Registracija hibrida i električnih automobila

Registracija hibrida i električnih automobila podrazumeva registraciju kao i za ostale tipove vozila, sa određenim pravilima koja za njih važe.

Kao i svako drugo vozilo, ovi automobili se isto tako moraju registrovati da bi mogli biti ravnopravni učesnik u saobraćaju. Može se reći da su elektro i hibridni automobili u inostranstvu preuzeli vođstvo na putevima. Svedoci smo da se i na našim putevima iz dana u dan sve više povećava broj vozila ovakvog tipa. U budućnosti se očekuje da trend korišćenja ovakvog tipa automobila i dalje raste. Tako je i registracija hibridnih i elektro vozila postala svakodnevnija u odnosu na ranije slučajeve.

Šta karakteriše hibride i električne automobile?

Kada se se spomene hibridni automobil, javljaju se i određene predrasude kao što su komplikovano upravljanje, komplikovana registracija itd. Međutim, to nije slučaj. Njih karakteriše osobina da pored klasičnog motora imaju i elektromotor. Samim tim, ova vrsta automobila se može istovremeno kretati i na benzin i na struju. Ali, postoje i hibridi koji nemaju elektromotor pa tako nemaju ni mogućnost kretanja na struju.

Registracija hibrida i elektrilčnih automobila

Zbog automatskog menjača koji poseduju, upravljanje nije komplikovano. Veoma su retki slučajevi hibridnih automobila koji ne poseduju automatski menjač. Vlasnik ovakvog tipa vozila apsolutno ne mora da brine o tome kada će koji motor koristiti, jer o tome vodi računa sam sistem automobila.

Ono što karakteriše električne automobile jeste elektromotor, koji koristi električnu energiju za rad i pokretanje vozila. Ono što je velika prednost je da je redovno održavanje svedeno na minimum, zbog jednostavnije konstrukcije pogona i mnogo manje komponenti sistema. Takođe je i vek kočnica značajno duži zbog regenerativnog kočenja. Ne možemo, a da ne spomenemo i da je cena goriva iz dana u dan sve veća pa je korišćenje ovakvih motora dodatna ušteda.

Šta je sve potrebno da znate za registraciju hibrida i električnih automobila

Kada se govori o registraciji ovakvih vozila, oni se posebno ne razlikuju u odnosu na obična vozila koja se kreću na gorivo. Ono što je potrebno naglasiti kada je registracija u pitanju, kao i kod ostalih vozila, tehnička ispravnost je na prvom mestu!

Kao i svako drugo vozilo i hibridni i elektrčni automobili moraju proći tehnički pregled pre nego što se registruju. Automobil, svakako, mora biti u urednom stanju. Prilikom tehničkog pregleda proveriće se sve neophodne stavke koje na svakom vozilu moraju biti ispravne, pa tako i na vozilima ove vrste.

Ono što je bitno naglasiti jeste da nije moguće registrovati automobil koji je „prepravljen“ u električni. Tačnije, automobil koji je prvobitno bio sa klasičnim motorom a prepravljen je u motorom na struju je nemoguće registrovati. Samo i isklkjučivo fabrički električni automobil je moguće registrovati. U teoriji, ovo je moguće, međutim, teško da je isplativo prepraviti klasičan motor u električan, a da on ispunjava sve uslove propisane zakonom.

Koje prednosti donosi registracija hibrida i električnih automobila?

Registracija hibridnih i električnih automobila je procedura koja poseduje i određene „olakšice“ za vlasnike ovakvog tipa vozila.

Radi unapređenja standarda u oblasti očuvanja životne sredine i kako bi se podstakla kupovina „čistijih“ automobila doneta je odluka o olakšici poreza. Od 1. Januara 2020. godine vlasnici hibridnih vozila oslobođeni su plaćanja poreza na upotrebu vozila. Ova vrsta poreza se još zove i „porez na luksuz“ kod automobila sa preko 2.000 kubika.

Registracija hibrida i elektrilčnih automobila

Vaš hibridni ili električni automobil možete registrovati i u našoj agenciji. Jednim dolaskom na našu adresu možete i registrovati vaš automobil i uraditi kompletan tehnički pregled. Agencija TP Holliday nudi vam različite vrste pogodnosti kao što je plaćanje na rate. Zakažite registraciju vozila na vreme!

Kako nas možete kontaktirati

Radno vreme

Ponedeljak-Petak 08:00-16:00
Subota 08:00-16:00

Adresa

Gučevska, Šabac 15000

Podelite na društvenim mrežama

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn