Privremena registracija automobila u Srbiji

Privremena registracija automobila u Srbiji

Privremena registracija automobila u Srbiji predstavlja, kao što i sam naziv kaže, registraciju na određeni vremenski period. Kada govorimo o ovakvom vidu registrovanja vozila, moramo naglasiti da je najduži vremenski period privremene registracije određen na ne više od godinu dana.

Vožnja privatnog automobila ili nekog drugog prevoznog sredstva umnogome olakšava našu svakodnevicu. Nekada se smatralo luksuzom, a danas je preka potreba većini stanovnika na planeti. Odlazak na posao, vožnja dece do škole ili putovanje na odmor praktično se ne mogu ni zamisliti bez automobila. Osim što je veoma praktično, pruža nam opociju da organizujemo svoje vreme onako kako mi želimo, i štedi naš novac. Na kraju krajeva, u vreme pandemije, niko ne želi čekanje javnog prevoza i velike gužve u istom. Sigurni smo da će se većina vas složiti sa nama – posedovanje automobila je neophodno u modernom vremenu u kom živimo.

Međutim, tu se priča ne završava. Posedovanje ličnog prevoznog sredstva uvek znači i njegovo redovno održavanje i vođenje računa o propisima i zakonima. Iako sa sobom nosi velike prednosti, vaš automobil jeste velika investicija, u koju morate ulagati. Provera tehničke ispravnosti vozila (tehnički pregled) i registracija vozila, dve su najosnovnije procedure o kojima se mora voditi računa. One su propisane Zakonom i strogo uređene Pravilnikom, te predstavljaju godišnju obavezu.

Kada govorimo o registraciji vozila, najčešće mislimo na tri vrste: produženje registracije, prva i privremena registracija vozila. Prva vrsta svakako se najčešće obavlja, ali i o ostalim je podjednako važno imati osnovno znanje.

Privremena registracija automobila u Srbiji

U narednim redovima, agencija TP Holliday vam donosi odgovor na pitanje šta predstavlja privremena registracija automobila u Srbiji.

Kada je neophodno da se obavi privremena registracija automobila u Srbiji?

Kada govorimo o privremenoj registraciji, pre svega mislimo na automobile stranih državljanina koji borave i kreću se u našoj državi. Isto tako, privremena registracija automobila u Srbiji može se obavljati i u slučaju kada domaći građani borave u stranim državama iz više različitih razloga. Najčešće su to školovanja i zapošljavanja na određeno vreme u nekoj od država u inostranstvu.

Na određeni vremenski period se mogu se registrovati i prevozna sredstva koje se koriste u poslovnim saradnjama ili pak na osnovu ugovora o zakupu između stranog i domaćeg prevoznika. Vozila koja u planiranom periodu učestvuju na sajmovima i na takmičenjima u sportu, takođe se privremeno registruju.

Ukoliko se na domaćim putevima nađe vozilo čije oznake nisu u skladu sa odredbama međunarodnih ugovora, takođe se vrši privremena registracija.

Osim toga, neophodno je da znate šta vam je od dokumentacije potrebno pri privremenoj registraciji vozila. Pre svega, biće vam potreban dokaz o tehničkoj ispravnosti vozila. Tehnički pregled automobila preduslov je za registraciju bilo koje vrste. Vaše vozilo mora biti tehnički ispravno, kako bi moglo biti upisano u jedinstveni registar. Takođe, osiguranje od autoodgovornosti, odnosno obavezno osiguranje pri registraciji biti plaćeno.

Za privremenu registraciju vozila stranih državljanina neophodno je posedovati i jedinstvenu carinsku ispravu, kao i rešenje carine kojim se odobrava privremeni uvoz vozila.

Kada se radi o vozilima koja se registruju na osnovu ugovora o poslovnoj saradnji ili o zakupu između stranog i domaćeg prevoznika, neophodan je i prevod datog ugovora, kao i prevod strane dozvole.

Dokumentacija potrebna za registraciju automobila na određeni vremenski period obuhvata i lični identifikacioni dokument. Uglavnom se radi o ličnoj karti.

Gde obaviti privremenu registraciju automobila u Srbiji?

Ukoliko posedujete sva potrebna dokumenta i vaše vozilo ispunjava sve uslove, dobijate potvrdu o privremenoj registraciji sa rokom važenja. Takođe, dobijate i odgovarajuće i adekvatne registarske tablice.

Važno je da znate da privremeno registrovanim vozilom na teritoriji naše države može upravljati samo i isključivo vlasnik.

Privremena registracija automobila u Srbiji

Privremenu registraciju vozila u Srbiji možete obaviti u agenciji TP Holliday po najboljim i najpovoljnijim uslovima. Za više informacija, u svakom trenutku vam stojimo na raspolaganju!

Kako nas možete kontaktirati

Radno vreme

Ponedeljak-Petak 08:00-16:00
Subota 08:00-16:00

Adresa

Gučevska, Šabac 15000

Podelite na društvenim mrežama

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn