Registracija kamiona – Zakonom obavezna procedura!

Registracija kamiona – Zakonom obavezna procedura!

Registracija kamiona i tehnički pregled predstavljaju dve zakonom propisane i obavezne procedure, koje se obavljaju na godišnjem nivou.

Ove dve procedure podležu svim pravilima koje uređuje Zakon o saobraćaju, ali i Pravilnik o tehničkom pregledu. Svako vozilo koje se nađe na javnim putevima mora uspešno proći tehnički pregled i biti registrovano, odnosno upisano u jedinstveni registar vozila.

Kao što je to slučaj sa tehničkim pregledom, tako je i registracija svakog vozila, pa i teretnog, strogo regulisana pravilima i prati određenu proceduru. Bilo koje vozilo, koje nije u potpunosti ispravno, neće proći tehnički pregled, niti biti registrovano. Bez ovih pravila sigurnost učesnika u saobraćaju ne može biti garantovana. Prema tome, svaki kamion mora biti strogo kontrolisan na tehničkom pregledu, kako bi mu se omogućila registracija.

Kako teče celokupni proces tehničkog pregleda i registracije kamiona otkrivamo vam u narednim redovima.

Šta podrazumeva tehnički pregled kamiona?

Pre nego što se svojim kamionom uputite na tehnički pregled, koji je prvi korak ka registraciji vozila, morate voditi računa o nekoliko važnih stvari.

Registracija kamiona

Pre svega, raspitajte se šta će vam sve od dokumentacije biti potrebno. Bez potpune i tačne dokumentacije tehnički pregled neće biti obavljen. Dakle, papire i dokumenta neophodno je pripremiti sa mnogo pažnje. Svako neslaganje u dokumentaciji može biti uzrok vraćanja vašeg vozila, pa tako i kamiona, sa linije za obavljanje tehničkog pregleda. Ne zaboravite da sa sobom ponesete i lični identifikacioni dokument, odnosno ličnu kartu.

Zatim, vaše prevozno sredstvo mora biti dovezeno u urednom i čistom stanju, bez tragova prljavštine. Ukoliko to nije slučaj, a prašina ili blato ometaju snimanje tehničkog pregleda, on neće biti obavljen. Prema tome, vaše vozilo mora biti u besprekornom stanju.

Sam tehnički pregled kamiona obuhvataće proveru različitih elemenata, kao što su uređaji za upravljanje i zaustavljanje, kao i uređaji za davanje svetlosnih i zvučnih signala. Posebna pažnja obraća se na signalizaciju i kočioni sistem. Još neki uređaji koji će biti pregledani su: uređaji za odvođenje i regulisanje izduvnih gasova, za spajanje vučnog i priključnog vozila, za oslanjanje, ispravnost osovina i slično.

Svi uređaji na vašem kamionu moraju biti ispravni, kako bi vaše vozilo moglo proći tehnički pregled i biti registrovano.

Ne zaboravite – tehnički pregledi se, prema najnovijim izmenama Pravilnika, snimaju! Samim tim, oni traju duže nego što je to bio slučaj ranije. Isto tako, vaše prevozno sredstvo jasno se vidi iz svih uglova, te i najmanja anomalija može biti uzrok vraćanja vozila sa tehničkog pregleda.

Registracija kamiona sledi nakon obavljenog tehničkog pregleda

Ukoliko vaše vozilo uspešno prođe tehnički pregled, na red sledi registracija kamiona.

Postupkom registracije vaše vozilo upisuje se u jedinstveni registar vozila u našoj državi. Jedino registrovana vozila smeju se naći na putevima i u saobraćaju.

Registracija bilo kog teretnog ili putničkog vozila je obavezna procedura koju morate obaviti jednom godišnje. Ukoliko se radi o novom vozilu, vrši se prva registracija. Ukoliko je vaše vozilo već upisano u jedinstveni registar, jednom godišnje neophodno je obaviti produženje registracije. Privremena registracija posebna je podvrsta ove procedure.

Agencija TP Holliday nudi vam mogućnost izračunavanja krajnje cene registracije svih vrsta vozila, pa tako i kamiona, na veoma jednostavan način. To možete učiniti koristeći veoma jednostavan kalkulator cene registracije na našem sajtu.

U našoj agenciji možete obaviti tehnički pregled i registraciju automobila, kamiona, motocikala i drugih vrsta vozila, ali i nabaviti sva neophodna osiguranja. Osim obaveznog osiguranja od autoodgovornosti, kod nas možete kupiti i polise osiguranja domaćinstva, putnika u automobilu, stakala, kao i kasko osiguranja. Takođe, na raspolaganju vam je i putno zdravstveno osiguranje.

Registracija kamiona

Jedna od pogodnosti koje vam nudimo jeste i mogućnost odloženog plaćanja, i do 12 mesečnih rata!

Za više informacija o obavljanju tehničkog pregleda i registracije vozila na teritoriji naše države, agencija TP Holliday stoji vam na raspolaganju.

 

Kako nas možete kontaktirati

Radno vreme

Ponedeljak-Petak 08:00-16:00
Subota 08:00-16:00

Adresa

Gučevska, Šabac 15000

Podelite na društvenim mrežama

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn