Tehnički pregled ATV vozila

Tehnički pregled ATV vozila

Tehnički pregled ATV vozila poslednjih godina postaje sve traženiji.

ATV vozila su novina na našim prostorima. Za vrlo kratko vreme osvojila su mnoge vozače. Atraktivni dizajn i prepoznatljivi robusni točkovi privlače pažnju gde god se pojave. Jedinstveni način vožnje i lakoća savladavanja nepristupačnih terena učinili su da postanu glavna zabava ne samo onih koji žele da osete nalet adrenalina, već i da pobegnu od gradske gužve.

Međutim, ATV vozila pružaju nogo više. Zapravo, ona su kontruisana tako da mogu da se koriste za lov, poljoprivredne radove, sportske aktivnosti, pa i kao prevozno sredstvo ljudi sa invaliditetom.

Imajući u vidu široku upotrebu TP Holliday vam otkriva šta vam je potrebno za registraciju i tehnički pregled ATV vozila.

Šta su ATV vozila?

ATV vozila, tj. “all terrain cycle” predstavljaju autonomna transportna terenska vozila. Verovali ili ne, brend Royal Enfield je davne 1893. godine kronstruisao njihovu preteču. Odnosno, vozilo u obliku kočije, ali sa pojedinim komponentama u ATV stilu.

Ipak, prekretnica u razvoju desila se 70-ih godina kada je Evropska Svemirska Agencija razvila bespilotno vozilo. Ono je bilo namenjeno za snabdevanje Međunarodne svemirske stanice vodom, kiseonikom, gorivom i opremom za eksperimente.

Tehnički pregled ATV vozila

Ubrzo su otkrivene neverovatne mogućnosti, pre svega izuzetna izdržljivost i vožnja po predelima gde nijedno drugo vozilo ne može da prođe. ATV vozila su našla komercijalnu upotrebu. Samim tim javila se potreba za regulisanjem propisa vezanih za njihovu vožnju.

Šta obuhvata tehnički pregled ATV vozila?

Iako ATV vozila češće srećemo u ruralnim područjima, ne postoje stroga ograničenja vožnje na ulicama, osim na auto putevima. Da bi mogli bezbedno da se kreću neophodno je da se prethodno obavi tehnički pregled.

Stručnjaci naglašavaju da ATV vozila predstavljaju kombinaciju najboljih osobina motocikla, džipa i traktora. Prema Zakonu spadaju u kategoriju teških četvorotočkaša sa oznakom L7e, tj. preko 50ccm ili 4kw snage. To znači da je za njih neophodna B1 kategorija. U skladu sa tim obavlja se i tehnički pregled ATV vozila.

Baš kao tehnički pregled automobila, i kod ATV vozila, najpre, se detaljno provera ispravnost svih uređaja koji su bitni za bezbednost vožnje. Zatim se vrši pregled i svih drugih delova, uključujući i sastav izduvnih gasova i jačina buke koju vozilo stvara, kao i upoređivanje sa propisanim standardima za vozila u saobraćaju.

S obzirom na to da ATV vozilo ne ide na valjke kontrola se izvodi na isti način kao tehnički pregled motora. Nakon dobijene potvrde o ispravnosti može se obaviti registracija vozila.

Gde izvršiti tehnički pregled ATV vozila?

Redovni tehnički pregled vrši se jednom godišnje.

Tehnički pregled ATV vozila

Agencija TP Holliday ima višegodišnje iskustvo u radu. Njene usluge obuhvataju ne samo kontrolu automobila i motora, već i tehnički pregled teretnih vozila, traktora, pa i ATV vozila.

Sve što je potrebno jeste da donesete važeću vozačku dozvolu, važeću saobraćajnu dozvolu i važeći identifikacijski dokumenat, a naš stručni tim izvršiće proveru ispravnosti u najkraćem roku. Osim tehničkog pregleda, ovde možete obaviti i kompletnu registraciju, bez odlaska u MUP. Pri čemu vam omogućavamo plaćanje na rate svih troškova.

Kako nas možete kontaktirati

Radno vreme

Ponedeljak-Petak 08:00-16:00
Subota 08:00-16:00

Adresa

Gučevska, Šabac 15000

Podelite na društvenim mrežama

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn