Odjava vozila – Sve što bi trebalo da znate o ovoj proceduri

Odjava vozila – Sve što bi trebalo da znate o ovoj proceduri

Odjava vozila predstavlja proceduru pri kojoj vlasnik odjavljuje (vraća) registarske tablice policijskoj upravi u mestu svog prebivališta.

Imati sopstveni automobil pruža brojne prednosti. Više ne morate da vodite računa o rasporedu vožnje javnog transporta, niti da gubite vreme u saobraćaju. I putovanja van grada imaju posebni komfor, jer sami planirate svoj put, pauze, pa i količinu prtljaga koji ćete poneti sa sobom.

Međutim, u pojedinim situacijama morate se odreći udobnosti vožnje sopstvenim automobilom. Samim tim, neophodno je da izvršite njegovu odjavu.

Kada se vrši odjava vozila?

Odjava vozila se vrši u nekoliko slučajeva. Najčešće je reč o prodaji vozila, kada kupac i prodavac dolaze sa različitih registracionih područja. Prilikom zaključenja kupoprodajnog ugovora uz odjavu, obavlja se i prenos vlasništva vozila.

Prva registracija

 

Odjava vozila je potrebna i kod preseljenja u drugo registraciono područje. Tada vlasnik vozila mora da vrati tablice u svom mestu, a nove dobija u mestu gde će nastaviti da živi. Ukoliko je preseljenje u okviru mesta koja pripadaju istom registracionom području menja se samo saobraćajna dozvola, bez odjave.

Nažalost, na putevima su saobraćajne nesreće svakodnevna pojava. Kao posledica nezgoda, neretko, dolazi do ozbiljnog kvara i oštećenja na vozilu. Kako popravka zahteva vreme, a i novčana sredstva, odjava je obavezna ako se bliži registracija. Odnosno, ako vaše vozilo neće moći na vreme da bude spremno za tehnički pregled.

Vozilo se automatski odjavljuje ako se 60 dana nakon isteka registracije ne obavi produžetak registracije vozila i izdavanje registracione nalepnice. Imajte u vidu da vozilo koje nije registrovano ne može da učestvuje u saobraćaju. Takođe, zabranjeno je da stoji na javnoj površini i da zauzima parking mesto.

Koja dokumentacija je potrebna za odjavu vozila?

Prilikom odjave vlasnik mora da dostavi važeću ličnu kartu, saobraćajnu dozvolu, koja se poništava i registarske tablice koje se vraćaju u MUP.

Pored ličnih dokumenata potrebno je priložiti i registracioni list. U ovom slučaju ne obavlja se ni redovni, ni vanredni tehnički pregled, već se samo popunjava obrazac sa podacima automobila.

Za odjavu vozila koja su u vlasništvu pravnog lica uz navedenu dokumentaciju potreban je i izvod iz APR-a.

I dok regitracija vozila 2021. godine podleže brojnim taksama, proces odjavljivanja je potpuno besplatan.

Odjava vozila – Da li samo vlasnik vozila može da podnese zahtev?

Obično postupak odjave obavlja sam vlasnik vozila. Ukoliko je on sprečen može da ovlasti drugo lice da u njegovo ime vrati tablice.

Odjava vozila

Procedura je potpuno ista, ali je potrebno i pismeno ovlašćenje. U njemu se navode lični podaci vlasnika i osobe koju ovlašćuje, kao i radnje za koju je ovlašćuje.

Kada vlasnik vozila premine, odjavu može da obavi naslednik, nakon što rešenje o nasleđivanju, tj. ostavinskom postupku postane pravnosnažno.

Odjava vozila se vrši u policijskoj upravi u mestu prebivališta vlasnika vozila. Ipak, ne morate lično otići, jer agencija TP Holliday vam nudi mogućnost da, bez zakazivanja termina, umesto vas to učini. Ne samo da nećete morati da čekate u redu, već čitav posao biće objavljen u najkraćem roku u toku danu.

 

Kako nas možete kontaktirati

Radno vreme

Ponedeljak-Petak 08:00-16:00
Subota 08:00-16:00

Adresa

Gučevska, Šabac 15000

Podelite na društvenim mrežama

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn