Prenos vlasništva automobila – Šta podrazumeva ova procedura?

Prenos vlasništva automobila – Šta podrazumeva ova procedura?

Prenos vlasništva automobila može zadavati glavobolje ljudima koji se ranije nisu susreli sa ovom procedurom. Ovaj proces postaje neophodan prilikom promene vlasnika vozila.

Kako ne biste brinuli ni o jednom aspektu prenosa vlasništva vozila, agencija TP Holliday vam stoji na raspolaganju.

Vožnja automobila više ne predstavlja luksuz. Naprotiv, automobili su postali nezamenljiv prevoz, kako kada su u pitanju duža putovanja, tako i kada je u pitanju putovanje do posla. Ovo prevozno sredstvo umnogome olakšava obavljanje svakodnevnih aktivnosti u modernom dobu. Užurban tempo života koji nam se nameće zahteva od nas organizovanost i ispunjavanje obaveza u najkraćem vremenskom roku.

Kada uzmemo u obzir sve prednosti koje nam pruža automobil, ne čudi činjenica da je sve više privatnih automobila na ulicama gradova i prigradskih naselja. Gotovo svaki vozač, svaka osoba sa vozačkom dozvolom, poseduje sopstveni automobil. Iako nam je automobil preko potreban, ponekad nemamo dovoljno sredstava za kupovinu novog. Tada se neretko odlučujemo za polovni, očuvani automobil. Bez obzira da li nam je on poklonjen ili smo ga kupili, neophodno je izvršiti prenos vlasništva automobila.

 Od čega se sastoji procedura prenosa vlasništva automobila?

U proceduri prenosa vlasništva automobila postoje tri ključna elementa – kupoprodajni ugovor, plaćen porez i izvršena promena u saobraćajnoj dozvoli.

Pre svega, ova procedura započinje kupoprodajnim ugovorom ili ugovorom o poklonu. Kupoprodajni ugovor je pravni akt na osnovu kojeg se izvršava prenos vlasništva. Neophodno je prisustvo i prodavca i kupca, odnosno prisustvo primaoca poklona i osobe koja poklanja automobil. Ugovor postaje važeći onda kada biva overen od strane nadležnih organa.

Prenos vlasnistva automobila

Kada kupoprodajni ugovor bude sređen, sledi plaćanje poreza. Porez se neretko obračunava na osnovu vrednosti u ugovoru, ako je vrednost veća od procenjene u katalogu AMSS. Visina poreza na vozilo iznosi 2.5 odsto na vrednosti vozila koja je navedena u zvaničnom katalogu AMSS.

Porez je neophodno platiti u roku od 15 dana u Poreskoj upravi gde je prebivalište prodavca. Ukoliko se automobil vodi na drugom registrskom području od prebivališta, tablice se moraju odjaviti u mestu izdavanja.

Ukoliko automobil dobijate na poklon, porez se obračunava po drugačijoj stopi. Bračni partneri i deca su oslobođena plaćanja poreza. Drugi nasledni red (roditelji, braća ili sestre) u obavezi su da plate porez od 1.5 odsto.

Poslednje što je neophodno obaviti jeste promena dokumenata, odnosno saobraćajne dozvole. Ukoliko je kupljen auto kojem je istekla registracija, neophodno je izvršiti registraciju i tehnički pregled. Tek nakon toga moguće je dobiti novu saobraćajnu dozvolu.

Koja dokumentacija je neophodna za prenos vlasništva automobila?

Ukoliko rešite da obavite prenos vlasništva vozila u našoj agenciji, cela procedura biće mnogo jednostavnija.

Naime, da biste izvršili prenos vlasništva automobila, potrebna vam je saobraćajna dozvola, lične karte prodavca i kupca. Kupoprodajni ugovor i dokumentaciju za Poresku upravu priprema naša agencija! Samim tim, olakšavamo vam ovaj proces i činimo ga bržim.

Prenos vlasnistva automobila

Ukoliko je neophodna odjava vozila, potrebno je poneti ličnu kartu vlasnika, saobraćajnu dozvolu i registarske table koje se odjavljuju.

Agencija TP Holliday – Rezervišite termin registracije ili tehničkog pregleda na vreme!

U agenciji TP Holliday u Šapcu možete obaviti tehnički pregled vozila na rate, kao i registraciju za sva registarska područja.

Nudimo vam najbolje uslove obavljanja tehničkog pregleda, kao i najbržu rezervaciju. Rezervaciju termina možete obaviti online putem ili putem kontakt telefona.

Popunjavanjem formulara za online rezervaciju štedite svoje vreme. Ovi podaci koriste se samo i isključivo u svrhe registracije vozila ili tehničkog pregleda.

Za sve dodatne informacije u vezi sa tehničkim pregledom i registracijom vozila, u svakom trenutku možete nas kontaktirati!

Kako nas možete kontaktirati

Radno vreme

Ponedeljak-Petak 08:00-16:00
Subota 08:00-16:00

Adresa

Gučevska, Šabac 15000

Podelite na društvenim mrežama

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn