Registracija vozila za invalide

Registracija vozila za invalide

Registracija vozila za invalide podleže određenim, drugačijim pravilima od klasične registracije.

Prema definiciji Svetske zdravstvene organizacije invalidnost je: “svako ograničenje ili nedostatak sposobnosti (izazvanih oštećenjem) za obavljanje aktivnosti na način ili do nivoa koji se smatra normalnim za ljudska bića”.  Delimično ili potpuno smanjenje sposobnosti može biti izazvano bolešću ili urođenom manom.

Iako u izvesnoj meri postoji ograničenje u sposobnostima, invalidnost nikako ne znači da ove osobe ne mogu da vode kvalitetan život. Upravo je mogućnost da se samostalno kreću glavna pokretačka snaga normalnog fukcinisanja. Zato je Zakonom propisano da mogu da budu aktivni učesnici u saobraćaju, ukoliko zadovoljavaju minimum kriterijuma.

Da bi upravljali sopstvenim vozilom moraju pre obuke da prođu proveru sposobnosti. Na osnovu nje se utvrđuje da li su u mogućnosti da upravljaju vozilom ili ne. Sa uspešno položenim testovima i kupovinom automobila dolazi i obaveza koju ima svaki vozač, a to je registracija vozila.

Šta obuhvata registracija vozila za invalide otkriva vam agencija TP Holliday.

Provera ispravnosti vozila

Da bi mogla da se produži registracija bilo kog vozila, pa i onog koje vozi osoba sa invaliditetom, potrebno je da se obavi tehnički pregled. Njime se vrši detaljna kontrola ispravnosti svih sistema i opreme. Tako se osigurava bezbednost u vožnji ne samo vlasnika, već i ostalih učesnika.

Registracija vozila za invalide

Jedino vozilo koje je prošlo tehnički pregled može da se nađe na putu, tj. samo ono koje ima potvrdu da je tehnički ispravno. Imajući ovo u vidu ne čudi što se tokom godina donose sve strožiji propisi. Prema najnovijim izmenama od ovog meseca tehnički pregled 2021. traje duplo duže. Odnosno, umesto pola sata potrebno je izvojiti čitav sat. Što znači da se kontrola vrši znatno detaljnije. Još jedna novina jeste uvođenje kamera koje snimaju čitav tok.

Neophodna dokumentacija – Registracija vozila za invalide

Registracija vozila za invalide se odnosi na osobe koje imaju telesni invaliditet veći od 80 odsto, dok motor mogu da registruju oni kod kojih procenat invaliditeta donjih ektremiteta iznosi više od 60 odsto.

Prilikom registracije potrebno je dostaviti saobraćajnu dozvolu, ličnu kartu i njenu fotokopiju, listu o obavljenom tehničkom pregledu, potvrdu iz PIO fonda da je osoba invalid, kao i obavezno osiguranje vozila pri registraciji. Takođe, morate platiti troškove za izdavanje registracione nalepnice.

Ukoliko je u pitanju prva registracija ili je došlo do preseljenja u drugo registraciono područje troškovi obuhvataju i taksu za izdavanje nove saobraćajne dozvole i registarskih tablica.

Registracija vozila za invalide – Da li postoje povlastice pri registraciji?

Registracija vozila za invalide donosi određene olakšice. Pre svega, oslobođeni su poreza na upotrebu motornih vozila. Ovo pravilo važi samo za jedno vozilo. Ukoliko se odlučite da na svoje ime registrujete još jedno plaćate punu cenu registracije.

Za obavezno osiguranje postoji minimalni popust od 10 odsto u odnosu na osnovnu polisu.

Registracija vozila za invalide

Osobe sa invaliditetom su oslobođene carine prilikom uvoza. Ovo važi samo za automobile koji su proizvedeni u Evropskoj uniji i koji se odatle uvoze. PDV prilikom uvoza ne plaćaju jedino 100 odsto invalidi.

Agencija TP Holliday poseduje vrhunsku opremu poslednje generacije i stručni tim sa iskustvom u obavljanju tehničkog pregleda na svim vrstama vozila. Našim klijentima nudimo niz povoljnosti, kao što su registracija vozila na rate, kupovina različitih vrsta osiguranja, kartice AMSS …

Posetite nas i uverite se sami u kvalitet naših usluga!

Kako nas možete kontaktirati

Radno vreme

Ponedeljak-Petak 08:00-16:00
Subota 08:00-16:00

Adresa

Gučevska, Šabac 15000

Podelite na društvenim mrežama

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn