Registracija vozila za pravna lica

Registracija vozila za pravna lica

Registracija vozila za pravna lica je obavezna procedura koja obezbeđuje sigurnost u saobraćaju.

Velike i male kompanije, prodavnice, banke, bolnice, škole, kao i razne organizacije spadaju u pravna lica. Svako od njih je organizaciona celina koja posluje u određenoj delatnosti.

Bez obzira na strukturu, svima je jedno zajedničko – u svom poslovanju koriste vozila. Ranijih godina vozni park bio je namenjen samo za komercijalne, uslužne i transportne delatnosti. Dok, danas, gotovo da ne postoji pravno lice koje ne poseduje makar jedan brendirani automobil. Ne samo da olakšavaju obavljanje poslovnih zadataka van kancelarije, već doprinose boljem imidžu.

Šta obuhvata registracija vozila za pravna lica otkriva vam agencija TP Holliday.

Tehnički pregled vozila za pravna lica

Prema Zakonu o saobraćaju registracija vozila za pravna lica je obavezna svake godine. Baš kao i kod vozila koja su u vlasništvu fizičkih lica prvi korak jeste detaljna kontrola ispravnosti.

Registracija vozila za pravna lica

Vozila koja su tehnički ispravna za bezbednu vožnju dobijaju obrazac o ispavnosti, tj. registracioni list. Na njemu se nalaze podaci o vozilu, kao i podaci o pravnom licu koje je izvršilo proveru tehničke ispravnosti vozila. Registracioni list mora da bude potpisan i overen od strane zakonskog zastupnika pravnog lica kako bi mogla da se izvrši registracija.

Ukoliko je pravno lice kupilo vozilo proizvodeno u našoj zemlji prva registracija ne obuhvata proveru ispravnosti. Naime, tehnički pregled za nova vozila ne vrši se 2 godine. Umesto registraciconog lista neophodno je da ponesete Potvrdu o saobraznosti koju izdaje proizvođač vozila. Njome se dokazuje da vozilo ispunjava propisane uslove za bezbednost u saobraćaju.

Registracija vozila za pravna lica – Osiguranje vozila pri registraciji

Drugi korak jeste kupovina polise osiguranja. U pitanju je obavezno osiguranje što znači da registracija vozila za pravna lica ne može se obavite bez njega. Ono podrazumeva osiguranje vozača od odgovornosti za štetu koju načini drugim učesnicima u saobraćaju.

Da biste kupili polisu osiguranja od autoodgovornosti potrebno je da dostavite saobraćajnu dozvolu vozila, pečat pravnog lica, fotokopiju Izvoda iz Agencije za privredne registre (APR) i registracioni list.

Polisa mora biti potpisana od strane zastupnika i overena pečatom pravnog lica u čijem je vlasništvu vozilo

Da li se plaćaju takse pri registraciji vozila za pravna lica?

Za registraciju vozila za pravna lica treba da imate i dokaz o plaćenim taksama. Najčešće se troškovi taksi pokrivaju virmanski – nalogom za prenos. Poslednjih godina češće se vrši elektronska uplata, pri čemu morate od banke da potražite Potvrdu o plaćenim – izvršenim nalozima za prenos. Takođe, moguće je i plaćenje platnom karticom putem PaySpot platne institucije.

Registracija vozila za pravna lica

Nakon plaćenih taksi možete da završite proceduru registracije vozila. Osim navedenih dokumenata potrebna je i lična karta ovlašćenog lica, kao i ovlašćenje za osobu koja će obaviti u ime pravnog lica registraciju. Ono se izdaje na memorandumu firme i mora da sadrži podatke o vozilu i podatke o ovlašćenoj osobi.

U slučaju da se vrši registracija vozila koje je izdato pravnom licu od leasing kuće potrebna je dodatna dokumentacija. Odnosno, ovlašćenje leasing kuće za registraciju vozila izdato na pravno lice, korisnika lizinga i Izvod iz Agencije za privredne registre (APR) leasing kuće. Ukoliko je leasing kuća imale neke promene u poslovanju mora se pribaviti i Rešenje iz Agencije za privredne registre (APR) leasing kuće.

Agencija TP Holliday ima višegodišnje iskustvo u obavljanju ne samo tehničkog pregleda svih vrsta vozila, već i kompletne registracije vozila na ime fizičkih i pravnih lica.

Kako nas možete kontaktirati

Radno vreme

Ponedeljak-Petak 08:00-16:00
Subota 08:00-16:00

Adresa

Gučevska, Šabac 15000

Podelite na društvenim mrežama

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn