Top 5 saveta za očuvanje vozila zimi

Top 5 saveta za očuvanje vozila zimi

Top 5 saveta za očuvanje vozila zimi mogu vam pomoći da održavate svoje prevozno sredstvo u hladnim danima, bez bojazni i straha.

„Najdivnije doba godine“ se vratilo i bez obzira da li ga volite ili mrzite, mnogo toga bi trebalo pripremiti kada je u pitanju vaše vozilo. Nikada nije prerano da vas i vaš automobil pripremite za ono što zima nosi. Upravo iz tog razloga, agencija za tehnički pregled TP Holliday vam predstavlja nekoliko najboljih saveta za pripremu vašeg automobila za zimu i brigu o njemu tokom hladnih dana.

Top 5 saveta za očuvanje vozila zimi – Koristite zimske gume i češće proveravajte svoje vozilo

Možda najočigledniji i najvažniji korak da svoj automobil pripremite za hladne zimske mesece jeste da proverite da li ste instalirali zimske gume na automobil. Posedovanje zimskih guma može da napravi veliku razliku u vašim voznim performansama. Samim tim zaštitiće vas na zaleđenim putevima.

Vožnja u zimskim uslovima može biti veoma zahtevna, naročito kada je na kolovozu sneg. Svaki nagli pokret ili nepredviđena situacija može imati užasne posledice. Čak i najiskusnijim vozačima uvek se savetuje oprez. Čak i oni znaju koliko je strašno kada automobil na ledu počne nekontrolisano da se kreće. Stoga, važno je posedovati kvalitetne zimske gume.

Top 5 saveta za ocuvanje vozila zimi

Tokom zimske sezone želećete i da redovno proveravate svoje gume, kao i svoj automobil, kako biste bili sigurni da je sve u redu. Gume moraju biti u svakom trenutku dovoljno napumpane, kako bi se obezbedila maksimalna sigurnost i stabilnost na putevima.

Vođenje računa o zimskim gumama i generalnom stanju automobila svakako spada u top 5 saveta za očuvanje vozila zimi.

Top 5 saveta za očuvanje vozila zimi – Proverite svoje brisače

Ovaj savet za održavanje je jedan od najvažnijih kada je u pitanju vaša bezbednost. Ne postoji ništa gore od suočavanja sa ledenim danom kada je vidljivost već loša i kada koristite tečnost za brisače koja ne radi dobro na niskim temperaturama. Trebalo bi da proverite da li su vaši brisači u dobrom radnom stanju i da ih napunite tečnošću za brisače koja je namenjena za upotrebu na nižim temperaturama sa mogućnošću odleđivanja.

Vodite računa o akumulatoru

Dobro stanje akumulatora je od presudne važnosti za sigurnu vožnju zimi i očuvanje vozila u ovom vremenskom periodu.

Nikada ne bi trebalo dozvoliti da se akumulator isprazni do kraja.

Još jedan važan korak koji treba preduzeti pre nego što zaista niske temperature naiđu i sve nas iznenade je da proverite akumulator vašeg vozila i uverite se da je potpuno napunjen i u dobrom stanju. Možda ne znate da vaš akumulator nije u punoj snazi sve dok ne bude prekasno i dok ne zaglavite negde usred zime sa istrošenom baterijom. Zbog toga je važno često proveravati i održavati akumulator vašeg automobila napunjenim tokom zimskih meseci.

Proverite ulje i antifriz u vašem automobilu

Da bi vaš automobil radio dobro tokom zimske sezone, poželećete da proverite svoje ulje da biste bili sigurni da nivo nije prenizak i da ima odgovarajuću konzistenciju. Uvek se uverite da ste u uputstvu za upotrebu vašeg vozila proverili da li koristite preporučenu vrstu ulja za optimizovane performanse vozila.

Top 5 saveta za ocuvanje vozila zimi

Osim toga, možda je pravo vreme i da zamenite antifriz u svom vozilu. Zamena antifriza bi trebalo da se obavi na svake dve godine. Ipak, iako ste to učinili prošle godine, nije loše proveriti svojstva istog i ove zime. To možete učiniti u servisu ili uz pomoć uređaja za merenje tačke mržnjenja. S obzirom na to da antifriz vremenom gubi svoja svojstva, ovo može biti od krucijalnog značaja. Ukoliko se rashladna tečnost zaledi, posledice po motor vašeg automobila i druge komponente mogu biti kobne.

Voskirajte svoj automobil

Voskiranje automobila je veoma korisna procedura, s obzirom da se na taj način vaše vozilo štiti od soli i ostalih materija koje su prisutne tokom zimskih meseci.

Voskiranje se obavlja veoma lako, te to možete učiniti sami ili prepustiti autoperionici da to obavi umesto vas.

Sve dok pratite top 5 saveta za očuvanje vozila zimi nećete imati nikakvih problema tokom hladnih meseci. Vaš automobil uvek će biti spreman i siguran za vožnju!

Agencija za tehnički pregled TP Holliday vaš je najbolji partner u sigurnoj i bezbednoj vožnji!

Kako nas možete kontaktirati

Radno vreme

Ponedeljak-Petak 08:00-16:00
Subota 08:00-16:00

Adresa

Gučevska, Šabac 15000

Podelite na društvenim mrežama

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn