Vožnja u zimskom periodu – Na šta bi trebalo obratiti pažnju?

Vožnja u zimskom periodu – Na šta bi trebalo obratiti pažnju?

Vožnja u zimskom periodu iziskuje dodatnu pozornost i oprez. Nepovoljne vremenske prilike, kao što su kiša i sneg, mogu učiniti vožnju nemogućom ili veoma otežanom. Iz tog razloga, kako biste bili bezbedni i kako ne biste ugrozili nijednog drugog učesnika u saobraćaju, savetuje se priprema vozila za ovakve uslove.

Na koji način možete pripremiti svoje vozilo za vožnju u zimskom periodu otkriva vam agencija za tehnički pregled TP Holliday.

Vožnja u zimskom periodu – Kako pripremiti vozilo pre same vožnje?

Pre nego što i pomislite da sednete za volan i pre nego što vožnja u zimskom periodu i započne, važno je da se potrudite da je vaše vozilo u ispravnom stanju. Dakle, ukoliko vozilu predstoji tehnički pregled, na njemu će se obaviti i provera tehničke ispravnosti vozila. Jedino vozilo koje je potpuno ispravno može se naći na putevima naše države. Ovo je izuzetno važno kada je u pitanju vožnja u zimskim uslovima. Osim toga, vozilo mora biti registrovano, kako bi moglo da učestvuje u saobraćaju.

Kada se uverite u tehničku ispravnost vozila, kada je ono potpuno sigurno za učestvovanje u javnom saobraćaju, možete slediti sledeće savete kako biste povećali sigurnost na putevima u zimskim uslovima.

Proverite da li brisači pravilno rade

Upotreba brisača je neophodnost kada je vožnja u zimskom periodu u pitanju. Često nas vremenske prilike mogu iznenaditi, te ne želite da vam “zakažu“ brisači u toku puta. Osim toga, neophodno je sipati i zimsku tečnost za pranje stakala, koja se neće zamrznuti. Nije preporučljivo mešati ovu vrstu tečnosti za stakla sa letnjom, odnosno starom tečnošću.

Koristite zimske gume odnosno pneumatike za zimsku vožnju

Možda i najvažnija stvar koju morate uraditi pre nego što započnete vožnju u zimskom periodu, jeste zamena letnjih guma zimskim. Zimske gume imaju dublje šare, te se bezbednije ponašaju na niskim temperaturama, na snegu i poledici. Vodite računa o ovome, kako ne biste došli u situaciju da ugrozite svoj, ali i živote drugih učesnika u saobraćaju.

Vodite računa o uklanjanju snega sa vetrobranskog stakla 

Kako biste imali dovoljnu preglednost puta ispred i iza sebe u toku vožnje, važno je dobro očistiti prozore i vetrobransko staklo, kao i retrovizore.

Voznja u zimskom periodu

Osim toga, uklonite sneg i sa svetala, kako biste imali bolju vidljivost.

Neka vam rezervoar uvek bude dovoljno pun! 

Postarajte se da se vaš rezervoar nikada ne isprazni. Kao što smo i naglasili, vožnja zimi može biti veoma nezgodna. Vremenski uslovi su nepredvidivi, stoga bi rezervoar uvek trebalo da bude pun ili barem napola pun.

Vodite računa i u toku vožnje u zimskim uslovima

Sad, kada znate o čemu bi trebalo voditi računa pre same vožnje, dajemo vam nekoliko saveta kojih bi se trebalo pridržavati i u toku vožnje.

Pre svega, neophodno je prilagoditi brzinu vožnje uslovima na putu. Ukoliko je to potrebno, možete smanjiti brzinu kako biste obezbedili dovoljno vremena za zaustavljanje. Kočenje po ledenom putu nikada nije potpuno bezbedno. Potrudite se da u toku vožnje poštujete ograničenja brzine.

Ukoliko vas u toku vožnje zadesi mećava ili naiđete na maglu, ponekad je bolje imati uključena kratka svetla. I u toku dnevne vožnje u zimskim uslovima, važno je da svetla budu uvek uključena! Ne zaboravite na ovo pravilo.

Pored toga, iako mnogi vozači ne praktikuju ovo, veoma je važno imati obe ruke na volanu! Zvuči jednostavno, ali je u ekstremnim vremenskim uslovima, ovo veoma važno.

Voznja u zimskom periodu

Lanci i ostala oprema za smanjenje trakcije uvek se moraju naći u vašem prtljažniku, čak i kada na putu nema snega. Prema propisima, možete biti kažnjeni ukoliko se oni u zimskom periodu ne nađu u vašem vozilu.

Ipak, najvažnije od svega jeste tehnička ispravnost vozila. Dakle, postarajte se da vaše vozilo bude potpuno ispravno kako bi se moglo suočiti sa svim izazovima koje zima može doneti. Ne zaboravite da odvezete svoje vozilo na vreme na tehnički pregled!

Budite oprezni i vodite računa u svakom trenutku vožnje u zimskim uslovima

Ne zaboravite – sigurnost mora biti na prvom mestu. U toku vožnje u zimskim uslovima morate obraćati dodatnu pažnju na put, na sopstveno vozilo, ali i na sopstveno ponašanje u automobilu.

Ne precenjujte snagu ABS kočnica i svog vozila, već ostavite dovoljno vremena za reakciju na nepredviđene situacije. Jedino na taj način možete uživati u vožnji po snegu i biti potpuno sigurni!

Agencija TP Holliday stoji vam na raspolaganju za sve situacije u kojima se vaše vozilo može naći, a kada mu zatreba vanredni tehnički pregled ili pak privremena registracija. Pozovite nas!

Kako nas možete kontaktirati

Radno vreme

Ponedeljak-Petak 08:00-16:00
Subota 08:00-16:00

Adresa

Gučevska, Šabac 15000

Podelite na društvenim mrežama

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn