Priprema automobila za proleće

Priprema automobila za proleće

Detaljna i temeljna priprema automobila za proleće osiguraće da vaš četvorotočkaš bude potpuno bezbedan za vožnju na otvorenom putu.

Čak i ako ste spremni za proleće, vaš automobil verovatno nije.

Pre zime, mnogi ljudi menjaju ulje, proveravaju gume i završe ostalo predzimsko održavanje. Ali zima uzima težak danak za automobile, često izazivajući skrivenu štetu koja može biti skupa ili opasna. Sada je vreme da se uverite da je vaš automobil spreman za proleće. TP Holliday vam predstavlja nekoliko provera koje stručnjaci preporučuju za bezbednu vožnju u sezoni.

Proverite stanje guma koje ste koristili za vožnju po snegu

Mnogi automobili u Srbiji su opremljeni gumama za sva godišnja doba. Iako su one bezbedne i pouzdane u većini klimatskih uslova, ipak nisu tako fleksibilne kao tradicionalne gume za sneg (zimske gume).

Gume za sve sezone se ukrućuju na hladnoći, posebno kada temperature padnu ispod nule. To može izazvati pukotine i druga oštećenja. Svoj automobil možete odvesti u auto servis radi detaljnog pregleda stanja guma. Dok ste tamo, rotirajte gume i proverite pritisak vazduha.

Priprema automobila za prolece

Ukoliko vaš automobil poseduje zimske gume, kada dođe vreme za to najverovatnije ćete iste i zameniti letnjim gumama. Zakon propisuje da na automobilu zimske gume moraju držati do 1. aprila. Zatim ih, ukoliko to želite, možete zameniti letnjim. Stručnjaci svakako savetuju zamenu guma, jer se na taj način one i čuvaju i ostaju dugotrajnije.

Zamenite brisače

Svako kome se vetrobransko staklo oštetilo tokom upotrebe brisača prilikom jake prolećne kiše, zna da ledena hladnoća zime može da uništi metlice. Čak i ako izgledaju potpuno u redu, zamenite ih ako počnu da ostavljaju tragove na vašem vetrobranskom staklu.

Može to učiniti u servisu, a možete i sami lako da ih zamenite. Samo je važno pronaći tačnu veličinu koja će odgovarati vašem prevoznom sredstvu.

Brisači su izuzetno važni za pravilno funkcionisanje vašeg vozila, kao i za bezbednost vas i ostalih učesnika u saobraćaju. Stoga, priprema automobila za proleće mora obuhvatati i promenu brisača.

Proverite da li je neophodno zameniti ulje u automobilu

Mart i april savršeni su meseci za proveru ulja i zamenu istog ukoliko je to neophodno. U ovim mesecima temperature uobičajeno ne padaju ispod nule, te je vaš automobil (naročito ukoliko ga parkirate na ulici) potpuno spreman za zamenu ulja.

Iako mnogi vozači vole da obave ovu proceduru održavanja automobila u toku zime, u određenom servisu, činjenica je da je to daleko praktičnije učiniti pojavom lepšeg i toplijeg vremena.

Priprema automobila za proleće podrazumeva i uključivanje klime

Klima uređaj koji se nalazi u vašem automobilu bi bilo dobro uključivati i tokom zime, barem na petnaestak minuta. Ukoliko to niste činili, ne očajavajte.

Proveru klime u automobilu možete obaviti i sada. Pokretanje ovog uređaja osigurava da sistem ostaje svež i aktivan. Osim toga, saznaćete da li on radi ili ne pre vrućih letnjih dana. Sigurni smo da ne želite da dočekate leto i 40 stepeni Celzijusa sa nefunkcionalnom klimom!

Detaljno pranje i čišćenje automobila se preporučuje

Ukoliko pripadate grupi vozača koja prezira detaljno pranje vozila u toku zime, proleće je idealna prilika da osvežite svoj automobil. Ako mu predstoji tehnički pregled i registracija, ovo postaje neophodnost.

Priprema automobila za prolece

To možete učiniti u auto-perionici ili kod kuće jednostavnom upotrebom vode i sapunice. Nakon hladnih zimskih meseci vašem automobilu prijaće pravo prolećno sređivanje. Osim spoljašnjosti vozila, neophodno je obratiti pažnju i na zapostavljeni enterijer. Prašina, polen i druge čestice prljavštine svakako su neizostavne kada je proleće u pitanju. Prema tome, vodite računa o svom vozilu i redovno ga čistite.

Naravno, pred svaki tehnički pregled neophodno je da vaše vozilo bude oprano i očišćeno od svih prljavština. U suprotnom, ono neće moći biti registrovano. Pooštrene mere koje je uneo novi Pravilnik o tehničkim pregledima kažu da se vozilo snima iz svih uglova. Ukoliko bilo šta (prljavština, blato) ometa snimanje, vaše vozilo neće proći tehnički.

Agencija TP Holliday nudi vam usluge tehničkog pregleda i registracije vozila po najboljim uslovima. Kontaktirajte nas!

Kako nas možete kontaktirati

Radno vreme

Ponedeljak-Petak 08:00-16:00
Subota 08:00-16:00

Adresa

Gučevska, Šabac 15000

Podelite na društvenim mrežama

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn