Šta obuhvata tehnički pregled vozila?

Šta obuhvata tehnički pregled vozila?

Ukoliko i vas zanima odgovor na veoma često postavljano pitanje šta obuhvata tehnički pregled vozila, na pravom ste mestu.

Tehnički pregled predstavlja proceduru kojom se proverava da li je vozilo tehički ispravno kako bi moglo da se uključi u saobraćaj, kao i da li ispunjava sve neophodne propise.

Postoji nekoliko vrsta ove procedure – redovan, vanredni i kontrolni tehnički pregled.

Redovan se vrši na godinu dana, osim kada govorimo o vozilu koje je novo ili tek izašlo iz fabrike. Tada je prvi redovan tehnički pregled obavezno uraditi kada istekne 2 godine od datuma proizvodnje.

Vanredni se obavlja u slučaju da je vozilo imalo saobraćajnu nezgodu, a kontrolni je neophodan svim vozilima kod kojih je pronađena neispravnost prilikom zaustavljanja saobraćajne policije.

Ono što je zajedničko svim vrstama jeste činjenica da vozilo mora biti potpuno tehhični ispravno, kako bi moglo da se registruje i kako bi moglo da učestvuje na putevima u našoj državi i inostranstvu. Jedino prevozno sredstvo koje je prošlo tehnički pregled i upisano u jedinstveni registar vozila (registrovano) sme se uključivati u saobraćaj.

Iako je većina vozača dobro upoznata sa pravilima ove procedure, određeni broj ljudi i dalje zanima šta sve obuhvata tehnički pregled vozila. Agencija TP Holliday iz Šapca vam daje odgovor na ovo pitanje u narednim redovima.

Tehnički pregled podrazumeva snimanje vozila

Kontrola tehničke ispravnosti od prošle godine podrazumeva jednu veliku izmenu. Umesto fotografisanja vozila, sada se isto snima. Snimanje tokom pregleda vrše čak četiri kamere. Isto tako, tokom pregleda i snimanja kamerama vlasnik vozila ne sme da se zadržava na liniji. U suprotnom, slede i prekršajne kazne.

Sta obuhvata tehnicki pregled vozila

Prema novom Pravilniku, pregled traje oko trideset minuta, ali iskustvo kazuje da može trajati i duže.

Izuzetno je važno da vozilo bude potpuno čisto, kako bi se svaki detalj uspešno snimio. Ukoliko na automobilu, kombi vozilu ili motoru postoje tragovi blata i prljavština koja remeti pregled, vozilo će biti vraćeno.

Prema tome, vodite računa o urednosti sopstvenog vozila, kako biste uspešno obavili tehnički pregled i mogli da ga registrujete.

Vodite računa o dokumentaciji koja vam je potrebna

Čim zakoračite u agenciju za tehnički pregled, od vas će biti zatražena određena dokumentacija. Bez neophodne dokumentacije neće biti obavljena tehnička kontrola ispravnosti i vaše vozilo biće vraćeno.

Prema tome, na pregled krenite sa važećom ličnom kartom i saobraćajnom dozvolom za automobil ili drugo vozilo.

Svi podaci koji se nalaze u saobraćajnoj dozvoli moraju biti u skladu sa podacima o vozilu, modelu vozila, godištu, broju sedišta, boji i slično. Ukoliko dođe do neslaganja u dokumentaciji, tehnički pregled neće biti obavljen, te vaše vozilo neće biti ni registrovano.

Šta obuhvata tehnički pregled vozila – Koji se uređaji pregledaju?

Tehnički pregled vozila obuhvata i pregled:

 •  uređaja za upravljanje,
 • uređaja za zaustavljanje,
 • uređaja za osvetljavanje puta,  za davanje svetlosnih znakova i za označavanje vozila,
 • uređaja koji omogućavaju normalnu vidljivost,
 • uređaja za davanje zvučnih znakova,
 • uređaja za kontrolu i davanje znakova,
 • uređaja za spajanje vučnog i priključnog vozila,
 • uređaja za kretanje vozila unazad,
 • uređaja za oslanjanje,
 • uređaja za kretanje i osovina,
 • elektrouređaja i instalacija,
 • pogonskog uređaja,
 • uređaja za prenos snage,
 • ostalih uređaja i delova vozila,
 • opreme vozila.

Iako je prema novim izmenama trebalo pregledati i kontrolisati emisiju štetnih gasova, ta izmena još uvek nije stupila na snagu. Ipak, servisi koji obavljaju tehnički pregled mogu vam skrenuti pažnju na ove uređaje, s obzirom na to da će se za nešto više od godinu i po dana i oni pregledati.

Sta obuhvata tehnicki pregled vozila

Agencija TP Holliday iz Šapca nudi vam usluge proveravanja tehničke ispravnosti za sve vrste vozila, kao i registraciju vozila za sva registarska područja po najpovoljnijim uslovima. Za više informacija o uslovima koje vam nudimo, u svakom trenutku možete nam se obratiti i kontaktirati telefonskim putem.

Kako nas možete kontaktirati

Radno vreme

Ponedeljak-Petak 08:00-16:00
Subota 08:00-16:00

Adresa

Gučevska, Šabac 15000

Podelite na društvenim mrežama

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn