Privremena registracija vozila u Srbiji

Privremena registracija vozila u Srbiji

Privremena registracija vozila u Srbiji predstavlja vid registracije vozila na određeni vremenski period. Vozilo je, u ovom slučaju, moguće registrovati na najviše godinu dana.

Posedovanje sopstvenog prevoznog sredstva u današnje vreme nije luksuz, već potreba. Automobili nam olakšavaju svakodnevno kretanje, obavljanje zadataka koji nas čekaju svakoga dana, kao što je odlazak na posao ili vođenje dece u vrtić i školu. Ovo nam daje potpuno slobodu organizovanja vremena. To, složićete se s nama, nema cenu.

Iako je posedovanje automobila svakako poželjno i donosi brojne prednosti, o njemu se mora misliti kao na imovinu koja zahteva i ulaganja. Redovno servisiranje vozila je od ključnog značaja za bezbednost svih putnika u njemu, ali i ostalih učesnika u saobraćaju.

Osim toga, svake godine neophodno je izvršiti proveru tehničke ispravnosti vozila, odnosno tehnički pregled i registraciju. Ove procedure su obavezne za sve vlasnike vozila, jer se njima potvrđuje da vozilo ispunjava sve neophodne i propisane uslove za učestvovanje u saobraćaju u našoj državi, ali i u inostranstvu.

Kada je u pitanju registracija vozila, najčešće se susrećemo sa produženjem registracije vozila, ali takođe postoje i procedure poznate kao prva registracija vozila i privremena registracija vozila.

Agencija za tehnički pregled TP Holliday iz Šapca vam otkriva šta sve podrazumeva procedura privremene registracije automobila i drugih prevoznih sredstava.

Kada je neophodna privremena registracija vozila?

Motorna i priključna vozila neophodno je privremeno registrovati u slučaju kada su ona uvezena iz inostranstva. Još jedna moguća situacija u kojoj privremeno registrovanje vozila postaje neophodnost jeste kada je dato vozilo nabavljeno u Republici Srbiji radi izvoženja u inostranstvo.

Privremeno se registruju i motorna i priključna vozila koja se koriste na osnovu ugovora o poslovnoj saradnji ili ugovora o zakupu zaključenog između domaćeg i stranog prevoznika.

Privremena registracija

Osim toga, ova procedura propisana je zakonom i za vozila radi učešća na sajmovima i sportskim takmičenjima.

Kao što smo ranije i naglasili, privremena registracija vrši se najviše na period od jedne godine, a najmanje na jedan dan.

Pravna i fizička lica ne smeju u saobraćaju koristiti vozilo registrovano u inostranstvu, pre nego što se ono privremeno registruje. Veoma je važno poštovati Zakon o saobraćaju, jer se jedino na taj način obezbeđuje sigurnost svih učesnika u saobraćaju.

Koja dokumentacija vam je neophodna za privremenu registraciju vozila?

Kako bi se vozilo privremeno registrovalo, neophodno je priložiti registracioni list sa dokazom o tehničkoj ispravnosti vozila, koji ne sme biti stariji od 30 dana. Pored toga, biće vam neophodan i dokaz o obaveznom osiguranju vozila.

Neophodno je da dostavite i dokaz o poreklu i vlasništvu vozila, odnosno osnovu privremenog korišćenja, kao i dokaz da je odobren privremen uvoz izdat od strane nadležne carinarnice.

Sa sobom ponesite i važeću identifikaciju, odnosno ličnu kartu, kao i putnu ispravu ukoliko zahtev podnosi stranac sa odobrenim boravkom u Srbiji.

Jedino vozilo koje ispunjava sve uslove dobija potvrdu o privremenoj registraciji sa rokom važenja i odgovarajuće registarske tablice. Privremeno registrovanim vozilom može upravljati jedino vlasnik.

Vozilo se privremeno registruje na zahtev vlasnika vozila, a izuzetno i na zahtev korisnika lizinga u pravnom poslu sa elementom inostranosti.

Privremena registracija vrši se najviše na period od jedne godine, prema odobrenju nadležnog carinskog organa o privremenom uvozu. Za privremeno registrovana vozila izdaje se potvrda o privremenoj registraciji.

Za privremenu registraciju vozila potrebno je priložiti:

  1. Registracioni list sa dokazom o tehničkoj ispravnosti vozila, ne stariji od 30 dana;
  2. Dokaz o obaveznom osiguranju vozila;
  3. Dokaz o poreklu i vlasništvu vozila, odnosno, osnovu privremenog korišćenja;
  4. Dokaz da je odobren privremen uvoz izdat od strane nadležne carinarnice;
  5. Dokaz o identitetu vlasnika (važeću ličnu kartu ili ličnu kartu za stranca; putnu ispravu ako zahtev podnosi stranac sa dokazom o odobrenom boravku u Republici Srbiji dužem od šest meseci, dokaz o upisu u registar kod nadležnog organa – za pravna lica);
  6. Uplatnica generisana na portalu eUprave

Privremena registracija vozila lakša je u agenciji TP Holliday

Iako može delovati kao previše komplikovana procedura, privremena registracija je daleko jednostavnija uz agenciju TP Holliday.

U našoj agenciji možete obaviti i prvu registraciju vozila, kao i obaviti produženje registracije vozila registrovanog na teritoriji Srbije.

Privremena registracija

Osim toga, u našoj agenciji možete obaviti i prenos vlasništva automobila, kao i registraciju automobila za sva registarska područja. TP Holliday nudi vam i mogućnost registracije automobila za pravna lica.

Još jedna od pogodnosti prilikom korišćenja usluga naše agencije za tehnički pregled jeste mogućnost plaćanja na rate.

Poverite nam vaš automobil, a mi ćemo se postarati da bude u sigurnim rukama. Vaše vozilo biće bezbedno za učestvovanje u saobraćaju, na putevima naše države. Pozovite nas i zakažite tehnički pregled ili registraciju vozila već danas!

Kako nas možete kontaktirati

Radno vreme

Ponedeljak-Petak 08:00-16:00
Subota 08:00-16:00

Adresa

Gučevska, Šabac 15000

Podelite na društvenim mrežama

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn