Registracija vozila sa zatamnjenim staklima

Registracija vozila sa zatamnjenim staklima

Registracija vozila sa zatamnjenim staklima je moguća, ukoliko poštujete Zakon i ograničenja, koja on nameće.

Većina vozača automobila sa zatamnjenim staklima u jednom trenutku se zapitala da li će njihovo vozilo uspešno proći tehnički pregled i biti registrovano. Ovo je naročito bio slučaj kada je, 2018. godine, uvedeno atestiranje zatamnjenih stakala.

Odgovor je veoma jednostavan – ovakvo vozilo vrlo lako će proći ove dve procedure, praćenjem određenih pravila prilikom zatamnjivanja.

Kako teče zatamnjivanje stakala po zakonu?

Član 72. Pravilnika o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju na putevima dozvoljava zatamnjivanje stakala na vozilima u Srbiji. Ovo pravilo stupilo je na snagu pre deset godina.

Registracija vozila sa zatamnjenim staklima

Prema Pravilniku, dozvoljeno je zatamnjivanje svih stakala, osim prednjeg vetrobranskog stakla. Stakla iza stuba – zadnja bočna stakla i zadnje vetrobransko staklo – mogu biti u potpunosti zatamnjena. Za ova stakla ne postoje nikakva ograničenja. Ipak, stakla koja se nalaze u ravni vozača mogu biti zatamnjena do svega 30 odsto. Prednje vetrobransko staklo nikako ne sme biti zatamnjeno.

Proceduru zatamnjivanja može obaviti samo ovlašćeni servis, odnosno kompanija koja se bavi presvlačenjem stakala folijama. Ovaj servis izdaće vam i adekvatnu dokumentaciju i postaviti homologacionu nalepnicu. Homologaciona nalepnica zapravo predstavlja dokaz da je folija odobrena od strane Agencija za bezbednost saobraćaja.

Atestiranje zatamnjenih stakala na automobilu

Nakon što ste zatamnili stakla na vašem vozilu po propisima, biće vam neophodna i Saglasnost proizvođača za ugradnju folija. Ova saglasnost izdaje se kod ovlašćenog uvoznika automobila za Srbiju. Ukoliko proizvođač vašeg automobila nema predstavnika u našoj državi, saglasnost vam nije neophodna.

Atestiranje vozila možete obaviti u nekoj od ustanova koje su nadležne za to. Recimo, AMSS.

Neophodno je da ponesete svu dokumentaciju o foliji, koju vam je izdao servis prilikom ugradnje, kao i gore navedena Saglasnost.

Sam proces atestiranja vozila podrazumeva uvid u dokumentaciju i fotografisanje vozila. Atest za zatamnjena stakla vadi se samo jednom, te ga možete koristiti dok god folije traju, pri svakoj narednoj registraciji vozila.

Vanredni tehnički pregled i registracija vozila sa zatamnjenim staklima

S obzirom na to da se naknadno zatamnjivanje stakala na vozilu, opisano u članu 72. Pravilnika o kojem smo govorili, smatra prepravkom vozila, neophodno je obaviti vanredni tehnički pregled.

Tehnički pregled svake vrste podrazumeva proveru tehničke ispravnosti vozila. Postoje tri vrste tehničkog pregleda – redovni, vanredni i kontrolni. U većini slučajeva, tehnički pregled obavlja se jednom godišnje, pred registraciju vozila.

Registracija vozila sa zatamnjenim staklima moguća je samo uz obavljeno atestiranje i vanredni tehnički pregled.

Kada dovozite svoje prevozno sredstvo na tehnički pregled, vodite računa da ono bude čisto i uredno, kao i da se na njemu ne nalaze tragovi prljavštine koji mogu ometati snimanje i proces provere ispravnosti. Ukoliko je to slučaj, vaše vozilo biće vraćeno.

Registracija vozila sa zatamnjenim staklima u agenciji TP Holliday

Agencija TP Holliday iz Šapca nudi vam mogućnost registracije vozila za sva registarska područja u našoj državi.

Uz najsavremeniju opremu, tehnički pregled u našoj agenciji obavlja se na tri linije. Samim tim, vreme trajanja i čekanja na tehnički pregled se smanjuje. Osim toga, nudimo vam i opciju online zakazivanja termina za registraciju ili tehnički pregled, za svega nekoliko sekundi. Sve što je neophodno jeste da popunite jednostavan i kratak formular, sa osnovnim podacima, koji se koriste samo u svrhe ovih procedura.

Registracija vozila sa zatamnjenim staklima

Agencija TP Holliday nudi vam i mogućnost plaćanja na rate, čekovima građana. Ukoliko registracija i tehnički pregled predstavljaju veliko opterećenje za vaš mesečni budžet, plaćanje na rate savršena je opcija za vas. Registrujte svoje vozilo bez stresa, čekanja i nervoze – veoma brzo i jednostavno!

Za više informacija o registraciji vozila sa zatamnjenim staklima, u svakom trenutku možete nas kontaktirati telefonskim putem.

Kako nas možete kontaktirati

Radno vreme

Ponedeljak-Petak 08:00-16:00
Subota 08:00-16:00

Adresa

Gučevska, Šabac 15000

Podelite na društvenim mrežama

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn