Sezonska registracija motora

Sezonska registracija motora

Sezonska registracija motora predstavlja registraciju na period manji od godinu dana.

Prva pomisao na motore jeste sloboda i brzina kojom za sobom ostavljaju druge učesnike u saobraćaju, pa i prelepe pejzaže. Osećaj vetra u leđima dok moćna mašina klizi po putu prava je avantura, a uzbuđenje pri vožnji ne može se ni sa čim uporediti.

Osim neverovatnog doživljaja motori spadaju u veoma praktično vozilo. Ne samo da ćete sa njima izbeći gradsku gužvu, već i problem traženja parking mesta.

Međutim, ove fantastične mašine nisu preporučljive za vožnju tokom čitave godine. Obično ih vlasnici koriste 4 meseca – od proleća do kasne jeseni, te klasična registracija na godinu dana predstavlja nepotrebni trošak.

Srećom, izmena Zakona o bezbednosti u saobraćaju omogućila je registraciju dvotočkaša na rok manji od godinu dana.

Da li svaka sezonska registracija motora zahteva proveru ispravnosti?

Tehnički pregled, tj. Potvrda o tehničkoj ispravnosti vozila, je osnova za registraciju svakog vozila, bez obzira na period na koji se obavlja. Što znači da morate da obavite tehnički pregled motora pre svake sezonske registracije.

Motor mora da bude u fabričkom stanju, bez ikakvih naknadnih promena od strane vlasnika. Kako se koferi i viziri, koji se sreću na velikim modelima, smatraju dodatnom opremom pre nego što se zaputite na tehnički morate ih skinuti.

Sezonska registracija motora

Vlasnici motora često menjaju osvetljenje i ugrađuju ksenon sijalice. S obzirom da ni ova izmena nije dozvoljena neophodno je da vratite tip osvetljenja sa kojim je vaš motor proizveden. Vodite računa da i izduvni sistem bude fabrički, dok je za izmenu guma ili diskova potrebno da imate dokumentaciju o atestu i homologaciji.

Na koji period je moguće registrovati motor?

Sezonska registracija motora prema Zakonu o bezbednosti u saobraćaju vrši se na minimalni period od mesec dana. Drugih ograničenja nema tako da vlasnici mogu sami da izaberu da li će svog ljubimca registrovati na 2, 3, 4, 6 ili više meseci. Taj period se navodi u polisi osiguranja.

Nakon isteka registracije motor ne smete da vozite, ali niste u obavezi da vratite tablice. Imate rok od godinu dana da produžite registraciju i koristite stare tablice, u protivnom morate ih vratiti.

Koliko iznosi sezonska registracija motora?

Cena sezonske registracije motora zavisi od perioda na koji se registruje. Pri čemu se osiguranje vozila pri registraciji obračunava na osnovu radne zapremine, a ne na osnovu snage kao kod automobila.

Za registraciju na jedan mesec plaćate 20 odsto godišnje premije. Za 2 meseca 30 odsto, za 3 meseca 40 odsto, a za 4 meseca 50 odsto. Ukoliko odlučite da registruje svoj motor na period od 5 meseci moraćete da platite 60 odsto, dok za pola godine 70 odsto glavne premije. Registracija na 7, odnosno 8 meseci iznosi 80 ili 90 odsto premije. Za period duži od 8 meseci je na godišnjem nivou.

Imajte u vidu da sezonskom registracijom gubite bonus, te nećete imati popust pri osiguranju.

Sezonska registracija motora

Agencija TP Holliday vrši ne samo tehnički pregled motora, već i kompletnu registraciju. Ovde možete kupiti i svaku vrstu osiguranja, uključujući i putno zdravstveno osiguranje i osiguranje domaćinstva.

Kako nas možete kontaktirati

Radno vreme

Ponedeljak-Petak 08:00-16:00
Subota 08:00-16:00

Adresa

Gučevska, Šabac 15000

Podelite na društvenim mrežama

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn