Tehnički pregled vozila sa plinom

Tehnički pregled vozila sa plinom

Tehnički pregled vozila sa plinom je karakterističan.

Vožnja na plin, tj. tečni naftni gas je veoma popularna. Gotov iz godine u godinu na našim putevima raste broj vozila sa plinskom instalacijom. Obično se ugrađuje u automobile koje pokreće benzinski agregat, jer je dizel ekonomičniji.

Glavni razlog prelaska na plin jeste neverovatna ušteda u potrošnji. Istraživanja pokazuju da su troškovi niži za oko 20 odsto. Ranijih godina, ugradnja plinskih uređaja dovodila je do smanjivanja perfomansi motora, što je bilo primetno tokom vožnje. Ovaj problem je otklonjen u savremenim modelima tako da je uživanje u vožnji potpuno isto kao pri upotrebi benzina.

Osim prednosti u pogledu finansija, upotreba gasa je povoljnija i za okolinu. S obzirom da prilikom sagorevanja u vazduh se ne uspuštaju garež i druge štetne materije, vozila na plin čuvaju prirodnu sredinu.

Šta obuhvata tehnički pregled vozila sa plinom otkriva vam TP Holliday.

Tehnički pregled vozila sa plinom odmah nakon ugradnje

Iako pojedini proizvođači u svojoj ponudi imaju vozila koju su fabrički proizvedena za vožnju na plin, većina vozila u Srbiji nisu takva kupljena, već se on naknadno ugrađuje. Zbog toga je neophodan atest za tečni naftni gas. Dokumentacija koju tom prilikom morate da dostavite obuhvata tehnički opis prepravke, izjavu o ugradnji, sertifikat od boce i sertifikat od isparivača.

Tehnicki pregled vozila sa plinom

Provera ispravnosti se vrši isključivo u ovlašćenim laboratorijama na Mašinskom fakultetu u Beogradu, Institutu za nuklearne nauke „Vinča“ iz Beograda, Centru za motorna vozila AMSS u Beogradu, Mašinskom fakultetu u Nišu, Mašinskom fakultetu u Kragujevcu, Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu.

Zakon o bezbednosti saobraćaja nalaže da svako vozilo na kome je izvršena određena prepravka, koja odstupa od fabričke specifikacije, mora biti provereno pre puštanja u saobraćaj. Što znači da je obavezan vanredni tehnički pregled vozila sa plinom odmah nakon ugradnje. Time se kontroliše da li je učinjena promena na uređajima, sklopovima i opremi u skladu sa zakonskim i podzakonskim aktima. Odnosno, obezbeđuje se sigurnost u vožnji kako za vlasnika vozila, tako i za druge učesnike u saobraćaju.

Nakon kontrole mora se promeniti i saobraćajna dozvola. Pored podatka da vozilo ima ugrađen TNG uređaj, upisuje se i nova masa vozila.

Kazne za nepostojanje atesta

Bez obzira da li se bliži registracija vozila 2021 godine ili ne, ukoliko je proteklo 5 godina od ugradnje plina, morate obnoviti atest. U protivnom vaše vozilo neće proći redovni tehnički pregled. Kako se vozilo smatra tehnički neispravnim rizikujete da dobijete kaznu u iznosu od 5 do 20 hilljada dinara.

Za reatest morate da imate tehnički opis prepravke, prvo uverenje o ispitivanju, potvrdu i očitanu saobraćajnu dozvolu.

Redovni tehnički pregled vozila sa plinom

Tehnički pregled predstavlja detaljnu kontrolu svih uređaja i poređenje dobijenih merenja sa standardnim parametrima.

Tehnicki pregled vozila sa plinom

Ono po čemu se tehnički pregled vozila sa plinom izdvaja od drugih jeste testiranje uređaja za odvođenje i regulisanje izduvnih gasova kako za benzin, tako i za plin. Takođe, uz ličnu kartu, saobraćajnu dozvolu i dokaz o plaćenim taksama morate da donesete važeću Potvrdu i Uverenje od plinskog uređaja.

Agencija za tehnički pregled Šabac, TP Holliday poseduje višegodišnje iskustvo u radu sa svim vrstama vozila. Kod nas možete obaviti ne samo kompletnu registraciju vozila, već i kupiti svaku vrstu osiguranja, uključujući i putno zdravstveno osiguranje.

 

 

Kako nas možete kontaktirati

Radno vreme

Ponedeljak-Petak 08:00-16:00
Subota 08:00-16:00

Adresa

Gučevska, Šabac 15000

Podelite na društvenim mrežama

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn