Koliko su bitne zimske gume?

Koliko su bitne zimske gume?

Zimske gume neophodan su dodatak vašem četvorotočkašu u toku ovog godišnjeg doba.

Zima i prateći sneg, led, hladnoća i klimatske promene koje idu uz nju ne jenjavaju. Ukoliko posedujete automobil i vozač ste, verovatno znate da su vam tada neophodne gume prilagođene vožnji po snegu i zaleđenim putevima. Sigurni smo da znate da će, uz upotrebu zimskih guma, vaša vožnja zimi biti daleko bezbednija i sigurnija.

Ako pitate nekoga ko poseduje zimske gume, on će vam sasvim sigurno reći da one prave veliku razliku u vožnji, naročito u pogledu prianjanja, upravljanja vozilom, kao i u samopouzdanje koje ćete steći za vožnju po snegu.

S obzirom na to je većina vozača svesna važnosti adekvatnih guma u toku zimske vožnje, agencija TP Holliday vam predstavlja nekoliko razloga za to, kao i osnovne prednosti koje ovaj tip guma za automobil nosi sa sobom.

Zimska vožnja mora biti bez kompromisa

Zimske gume sačinjene su od fleksibilne gumene smese i imaju jedinstveni dizajn gazećeg sloja koji je napravljen za upotrebu na snegu, bljuzgavici i ledu i na niskim temperaturama.

Zimske gume

Vozači će imati koristi od značajno povećanog trenja tokom ubrzanja vožnje, naročito kod kraćeg zaustavnog puta. Osim toga, upotrebom zimskih guma dolazi i do drastičnog povećanja stabilnosti pravca pri brzini. Sve ovo omogućeno je dubljim “šarama“, odnosno prorezima na gumama.

Ove gume su specijalizovane za vožnju po hladnoj klimi, i to se jasno vidi. Sa inženjeringom za hladnu klimu, bez kompromisa, vozači mogu da uživaju u sezoni putovanja po hladnom vremenu. Jedino na taj način putuje se mirno i sa određenom sigurnošću da će sve proteći u najboljem redu.

Zimske gume nisu namenjene isključivo za vožnju po snegu i ledu

Da li ste znali da gume za sve sezone ili letnje gume poseduju karakteristike čije su performanse zaista otežane kada je napolju hladno? Pošto se efektivna vuča oslanja na to da su gume meke i lako prianjaju uz površinu puta, tvrde gume mogu biti recept za katastrofu.

Po hladnom vremenu, čak i na suvim putevima, mekša, fleksibilnija guma koja se koristi u izradi zimskih guma obezbeđuje ono najvažnije što gumama za sve sezone fali kada je hladno. U prevodu, čak i na suvim putevima, zimske gume u toku ovog godišnjeg doba bolje obavljaju svoj posao.

Dakle, kada temperature počnu da padaju, vaše prevozno sredstvo morate obezbediti kvalitetnim zimskim gumama, kako biste bili potpuno bezbedni na putevima. Sigurnost i bezbednost vas i ostalih putnika u automobilu uvek mora biti najvažnija stvar.

O važnosti zimskih guma govori i Zakon o bezbednosti u saobraćaju

Da su zimski pneumatici zaista važni kazuje nam i Zakon o bezbednosti u saobraćaju. Naime, svi vozači u toku zimskog perioda, pa sve do 1. aprila, moraju imati zimske pneumatike na svojim vozilima.

Dakle, do tog datuma, ukoliko se na kolovozu nalaze sneg, led ili poledica, vozači su u obavezi da na svojim automobilima poseduju zimske pneumatike sa šarom dubokom najmanje 4 mm.

Zimske gume

Nakon 4. aprila, u mogućnosti ste da ponovo zamenite svoje zimske pneumatike za letnje. Ipak, mnogi vozači se odlučuju da na vozilima ipak zadrže zimske gume dok temperature ne pređu trideseti stepen. Stručnjaci svakako savetuju upotrebu guma namenjenih za datu sezonu, te bi ih svakako trebalo poslušati.

Kako biste u svakom trenutku bili sigurni na putevima u zimskom periodu, veoma je važno poštovati Zakon. Ovo se može primeniti i na druge aspekte vožnje, kao što je registracija vozila ili obavljen tehnički pregled. Jedino potpuno ispravno vozilo sme se naći na putevima naše države, ali i u inostranstvu. Jedino potpuno ispravno vozilo je sigurno za vožnju. Bez obzira da li se radi o vožnji po zimskih uslovima ili u toku leta. Obavite tehnički pregled i registrujte svoje vozilo na vreme u agenciji TP Holliday.

 

Kako nas možete kontaktirati

Radno vreme

Ponedeljak-Petak 08:00-16:00
Subota 08:00-16:00

Adresa

Gučevska, Šabac 15000

Podelite na društvenim mrežama

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn