Održavanje automobila tokom jeseni

Održavanje automobila tokom jeseni

Održavanje automobila tokom jeseni je od izuzetne važnosti, jer se na ovaj način postiže njegova potpuna bezbednost u saobraćaju.

Kako počinju kraći dani, znate da je hladnije vreme na pomolu. To znači da je vreme da pripremite svoj automobil za predstojeću jesen i zimu. Niske temperature negativno utiču na vaš automobil na mnogo načina. Tretirajte jesenju sezonu kao vreme da pripremite svoj automobil za oštru hladnoću koju donosi zima. Hladno vreme otežava vašim gumama da održe prianjanje i čini vetrobransko staklo manje otpornim na pukotine. Šta možete da uradite da pripremite svoje vozilo za pad temperatura?

Održavanje automobila tokom jeseni podrazumeva proveru akumulatora

Jesen je idealno godišnje doba za proveru akumulatora na vašem prevoznom sredstvu. Vodite računa da su svi kablovi i kontakti dobro zategnuti. Ako to nije slučaj, ponovo ih zategnite i očistite. Takođe, ako su priključci prljavi ili rđavi, neophodno ih je isključiti i dobro očistiti. U te svrhe možete koristiti žičanu četku ili posebno dizajniran alat za ovaj posao. Vodite računa da se isključivanjem akumulatora javlja i potreba za ponovnim unošenjem koda u navigacioni i radio sistem.

Odrzavanje automobila tokom jeseni

Ukoliko akumulator vašeg prevoznog sredstva poseduje poklopac koji se može skinuti, neophodno je proveriti i nivo vode i, ako je potrebno, dopuniti ga destilovanom vodom.

Vodite računa da u svojoj garaži imate punjač akumulatora, u slučaju da se on isprazni. Nije loša ideja razmisliti o kupovini novog akumulatora, ukoliko primetite bilo kakve probleme u radu postojećeg. Najbolje rešenje je delovati preventivno, kako ne bi došlo do prestanka akulumatora sa radom u nezgodnom trenutku.

Mislite i na brisače!

Iako su često zapostavljeni pri održavanju vozila, brisače je ipak potrebno s vremena na vreme proveriti. Neophodno je redovno proveravati nivo tečnosti koja se koristi za pranje vetrobranskog stakla, kako biste mogli na vreme da je dopunite.

Jesenje vreme sa sobom obično donosi mnogo više padavina, prevashodno kiše. Samim tim, češće ćete koristiti brisače nego što biste to radili u jeku leta. Takođe, i kada kiša prestane, brisači služe za brisanje stakla od nagomilane prljavštine koju druga vozila mogu naneti pri vožnji. Niko ne želi prljavo vetrobransko staklo, zar ne? Osim što estetski ne izgleda lepo, ono može biti potencijalni hazard i opasnost po bezbednost u saobraćaju, jer svaka prljavština u nekoj meri smanjuje vidljivost.

Održavanje automobila tokom jeseni i provera guma

Redovno pregledanje guma može biti od koristi i tokom jeseni. Ono vam može ukazati na potencijalne probleme, istrošenost guma i potrebu za njihovim menjanjem.

Vodite računa da svoje letnje gume zamenite zimskim na vreme, kako biste podržali odgovornu vožnju i maksimalno iskoristili prednosti ovih guma. I dalje se većina vozača odlučuje za gume za sve sezone, koje svakako nisu najsjajniji izbor, ali su jeftinija opcija. I u ovom slučaju, mesečno pregledanje guma nije naodmet.

Dobre i kvalitetne zimske gume svakako su najbolje rešenje za ovo godišnje doba koje karakteriše loše vreme, smanjena vidljivost usled magle, vlažni putevi i opalo lišće koje se neretko lepi za gume.

Provera farova i svetala na automobilu

Održavanje automobila tokom jeseni mora podrazumevati i proveru farova. Kao što i sami pretpostavljate, jesen i zima donose uglavnom smanjenu vidljivost na putevima. Stoga, o farovima se mora povesti dovoljno računa i posvetiti im dovoljno pažnje.

Ukoliko je vaš automobil uglavnom na otvorenom, te je izložen svim vremenskim uslovima i spoljnim uticajima, važnost provere farova daleko je značajnija. Zamagljeni farovi mogu predstavljati ozbiljan problem i pretnju po bezbednost drugih učesnika u saobraćaju, ali i vas samih.

Održavanje automobila, naravno, podrazumeva i čišćenje farova, ali i svih drugih delova vozila, kako bi se njegov životni vek što više produžio.

Odrzavanje automobila tokom jeseni

Naravno, mali i veliki servis nikako ne bi trebalo odlagati, te ukoliko vam predstoji, zakažite ga na vreme. Isto važi i za procedure tehničkog pregleda i registracije vozila, bez kojih ni samo održavanje vozila ne bi imalo smisla.

Ako i vašem vozilu predstoji provera tehničke ispravnosti i registracija, agencija TP Holliday stoji vam na raspolaganju.

Kako nas možete kontaktirati

Radno vreme

Ponedeljak-Petak 08:00-16:00
Subota 08:00-16:00

Adresa

Gučevska, Šabac 15000

Podelite na društvenim mrežama

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn