Procedura za prenos vlasništva vozila

Procedura za prenos vlasništva vozila

Procedura za prenos vlasništva vozila postaje neophodnost pri promeni vlasnika. Ovu proceduru potrebno je izvršiti u slučaju kada prodajete svoje vozilo ili kupujete polovno od nekog drugog.

Posedovanje ličnog prevoznog sredstva odavno ne predstavlja luksuz. Naprotiv, funkcionisanje u modernom svetu ne može se ni zamisliti bez vožnje automobila. Kako bismo sve obaveze uskladili sa životnim tempom i urbanim načinom života, generalno, imati sopstveni automobil je imperativ. Ne samo da nećemo morati da brinemo o velikim gužvama u gradskom prevozu, čekanju autobusa ili o plaćanju taksi vozila, već do svake lokacije stižemo na najbrži i najlakši način. O komforu i udobnosti pri vožnji sopstvenog vozila nije potrebno ni govoriti! Složićete se sa nama – sopstveni automobil udobniji je od bilo kog drugog načina transporta.

S obzirom da je automobil nezamenljiv u modernom svetu, sve više i više ljudi odlučuje se za kupovinu istog. Međutim, finansijske mogućnosti često nalažu kupovinu polovnog vozila. Bez obzira na to da li ste svoje prevozno sredstvo kupili od prethodnog vlasnika ili ste ga dobili na poklon, potrebno je izvršiti proceduru prenosa vlasništva.

Procedura za prenos vlasništva vozila

Kako se obavlja ova, zakonom propisana, procedura i o čemu sve morate voditi računa otkrivamo u narednim redovima.

Šta sve podrazumeva procedura za prenos vlasništva vozila?

Kako biste obavili prenos vlasništva vozila i mogli da koristite svoje novo prevozno sredstvo, potrebno je da budu ispunjena tri osnovna uslova.

Prvi uslov svakako je postojanje kupoprodajnog ugovora ili ugovora o poklonu. Činu zaključenja ovog ugovora moraju prisustvovati prodavac i kupac, a potrebno je poneti i saobraćajnu dozvolu. Prodavac može dati ovlašćenje određenom licu da umesto njega sklopi i zaključi ovaj ugovor. U tom slučaju, ovlašćeno lice mora posedovati ličnu kartu, kao i originalno ovlašćenje na kojem je prisutan delovodni pečat. Ovaj ugovor se mora zavesti kod javnog beležnika.

Zatim, potrebno je izvršiti podnošenje poreske prijave i platiti porez u Poreskoj upravi. Rok za plaćanje poreza je 15 dana od potpisivanja kupoprodajnog ugovora. Možda se pitate kako se porez obračunava. Ako je tako, ne brinite, niste jedini. Porez se obračunava na sledeći način – 2.5% od vrednosti vozila u zvaničnom katalogu AMSS ili od navedene vrednosti u ugovoru. Poreska uprava će izdati rešenje na osnovu kojeg će se platiti porez.

Ugovor o kupoprodaji je neophodno overiti, nakon dostavljanja dokaza o uplati poreza.

Na kraju, neophodno je izvršiti plaćanje nove saobraćajne dozvole i novih tablica, ako je prethodni vlasnik iz drugog grada. Novi vlasnik dobija i novu saobraćajnu dozvolu (i tablice).

Ukoliko je registracija vozila istekla, potrebno je obaviti novu. Vodite računa da se nova saobraćajna dozvola izrađuje oko 10 dana.

Ukoliko registracija nije istekla ili je do isteka ostalo više od mesec dana, za dobijanje nove saobraćajne dozvole biće vam neophodan kupoprodajni ugovor i potvrda o plaćenom porezu, lična karta, dokaz o uplati administrativne takse, kao i dokaz o uplati nove saobraćajne dozvole i poništena stara saobraćajna dozvola.

Gde izvršiti prenos vlasništva vozila?

Agencija za tehnički pregled TP Holliday može biti vaš najbolji saveznik u proceduri prenosa vlasništva vozila. Na vaš zahtev možemo vam izraditi kupoprodajni ugovor i pripremiti svu potrebnu dokumentaciju za Poresku upravu. Sve to veoma lako i brzo, za svega desetak minuta!

Priprema papirologije za procedure kao što je ova može delovati konfuzno i zbunjujuće, te predstavljati dodatno opterećenje vozačima. Međutim, ukoliko odaberete agenciju TP Holliday, to ne mora biti slučaj!

Kod nas možete registrovati svoje vozilo ili obaviti tehnički pregled. Registraciju možete platiti odloženo – i do 12 mesečnih rata!

Takođe, u našoj agenciji možete zaključiti i potpisati polisu osiguranja od autoodgovornosti, ali i osigurati vaš dom, stakla na vašem vozilu, putnike i kupiti putno zdravstveno osiguranje.

Procedura za prenos vlasništva vozila

Za više informacija o procedurama registracije vozila, tehničkog pregleda i prenosa vlasništva vozila, u svakom trenutku stojimo vam na raspolaganju!

Kako nas možete kontaktirati

Radno vreme

Ponedeljak-Petak 08:00-16:00
Subota 08:00-16:00

Adresa

Gučevska, Šabac 15000

Podelite na društvenim mrežama

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn