Registracija ATV vozila

Registracija ATV vozila

Registracija ATV vozila predstavlja neophodnu proceduru, kroz koju ovo terensko vozilo mora proći, kako bi se smelo voziti. Jednostavnim rečima, registracija omogućava da ono bude upisano u jedinstveni registar vozila. Na osnovu evidencije o registrovanim vozilima izdaje se saobraćajna dozvola i tablice, te se vozilo sme koristiti u saobraćaju.

Jedini dokaz o ispravnosti ATV vozila zapravo je njihova registracija, ali i tehnički pregled. Ukoliko vaš terenac ispuni određene uslove propisane zakonom i Pravilnikom, stičete pravo da bezbedno i nesmetano učestvujete u javnom saobraćaju.

Šta su ATV vozila, u koju kategoriju spadaju i kako teče proces njihove registracije otkriva vam agencija TP Holliday.

Šta su ATV vozila?

ATV vozila zapravo su terenska vozila, a sam naziv je skraćenica za autonomna transportna teretna vozila. Razvijeni su i dizajnirani od strane Evropske Svemirske Agencije, kako bi se rešio problem snabdevanja Međunarodne svemirske stanice vodom, gorivom i opremom. S obzirom na njihovu prvobitnu namenu, ne čudi podatak da se danas koriste u svrhe rekreacije, za lov, za rad u lošim terenskim uslovima, uključujući i ona praktično nedostupna. Ne čudi ni to da su veoma brzo stekla veliku popularnost na godišnjim odmorima na planini ili na peščanim terenima, kada nam je neophodno malo opuštanja, ali i dobrog provoda u prirodi.

Registracija ATV vozila

ATV vozila predstavljaju zaista moćne “mašine“ koje skreću pažnju gde god se pojave. Međutim, treba znati da ona nisu dizajnirana kao klasična vozila, te da ih ne može svako voziti i koristiti. Vozač mora biti aktivan, te aktivno upravljati vozilom koristeći se ručkama.

Prema Zakonu, ATV vozila spadaju u kategoriju teških četvorotočkaša, te se tako vrši i njihova registracija.

Šta podrazumeva registracija ATV vozila?

S obzirom na to da pre svega nekoliko godina vožnja ATV vozila nije bila naročito popularna, njihova registracija unosila je zabunu među tadašnjim vlasnicima. Na sreću, izmene Zakona nisu zaobišle ni ovu vrstu vozila.

Registracija ATV vozila vrši se svake godine, kao što se vrši i za sva ostala motorna vozila.

Kako se radi o vozilima koja spadaju u teške četvorocikle, preko 4kW snage, neophodno je da posedujete B1 kategoriju. To znači da njima mogu upravljati punoletna lica, uz upotrebu posebne opreme.

Pre same registracije, neophodno je obaviti tehnički pregled. Tehnički pregled predstavlja proveru tehničke ispravnosti vozila. Tada se utvrđuje ispravnost svih uređaja vozila – kočionog sistema, signalizacije, svetla, sirene i slično.

Kada je tehnički pregled kvadova u pitanju, važno je da znate da se obavlja isto kao i za motore.

Koja dokumenta su vam neophodna za registraciju ATV vozila?

Kada vaše vozilo prođe tehnički pregled, dobijate Uverenje o tehničkoj ispravnosti, koje vam je neophodno za samu registraciju. Ovo uverenje neophodno je poneti pri registraciji vozila.

Osim toga, neophodno je da ponesete i dokaz o identitetu vlasnika vozila, kao i potvrdu o vlasništvu. Lični identifikacioni dokument se podrazumeva.

Ukoliko se odlučite za registraciju ATV vozila u agenciji TP Holliday, sve takse možete uplatiti na licu mesta.

Registracija ATV vozila

Naša agencija omogućila vam je i plaćanje registracije na rate, kako bismo vas rasteretili ovog troška, koji može oštetiti vaš mesečni budžet. Takođe, sasvim jednostavno i brzo možete zakazati termin registracije vozila online putem. Dostupan vam je i kalkulator cene registracije, kao i podsetnik za registraciju vozila. Kod nas možete nabaviti i neophodno osiguranje od autoodgovornosti, ali i druge vrste osiguranja – kasko osiguranje, putno zdravstveno osiguranje, osiguranje putnika i slično.

U našoj agenciji čeka vas tehnički pregled na tri linije, koji omogućava brzo obavljanje ove procedure, bez čekanja, stresa i nervoze.

Za više informacija o procedurama tehničkog pregleda vozila i registracije u svakom trenutku vam stojimo na raspolaganju. Pozovite nas!

Kako nas možete kontaktirati

Radno vreme

Ponedeljak-Petak 08:00-16:00
Subota 08:00-16:00

Adresa

Gučevska, Šabac 15000

Podelite na društvenim mrežama

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn