Utiskivanje broja motora

Utiskivanje broja motora

Utiskivanje broja motora je jedna od usluga agencija za tehnički pregled.

Automobil je odavno postao obavezni deo naših života. On nam olakšava ne samo obavljanje svakodnevnih poslova, već štedi vreme i novac. Međutim, da bismo mogli da vozilo koristimo neophodno je prođe detaljnu kontrolu, koja je uslov za registraciju.

Tehnički pregled automobila, ali i svake druge vrste vozila, podleže strogoj proceduri koja je određena Pravilnikom o vršenju tehničkog pregleda. Prvi korak, upravo, je identifikovanje vozila po broju šasije i motora. Tek kada se potvrde brojevi sledi kontrola spoljašnjosti i svih uređaja vozila.

Utiskivanje broja motora

Nažalost, nije redak slučaj da na tehničkom pregledu ne može da se očita ID oznaka na mestu koje je fabrički predviđeno za njeno potistojanje ili se utvrdi da je delimično oštećenja. Tada je potrebno, najpre, da se izvrši utiskivanje broja motora, a zatim da se odveze auto na ponovni tehnički pregled.

Šta predstavlja broj motora?

Broj motora je identifikaciona oznaka koju proizvođač dodeljuje vozilu kako bi osigurao njegovu identifikaciju. Sastoji se od jedinstvenog niza slova i brojeva koji je najčešće utisnut na bloku motora. Na osnovu broja motora mogu se utvrditi tehničke karakteristike motora.

Kada je potrebno utiskivanje broja motora?

Vozila su u gotovo svakom trenutku izložena negativnim spoljašnjim uticajima. Vremenske nepogode, prljavština, pa i starost ostavljaju traga ne samo na karoseriji, već na čitavom automobilu. NI motor nije izuzet negativnim faktorima, pa ne čudi što kod pojedinih dolazi do oštećenja identifikacionog broja. U tim situacijama vožnja nije propisna, niti je moguće da se produži registracija vozila 2021. godine.

Broj motora može da se ošteti i popravkom nakon havarije. Odnosno, nakon zamene dela motora na kome je bio utisnut broj.

U pojedinim slučajevima je isplativije zameniti čitav motor, a ne popravljati stari. Iako se zamena obavlja u ovlašćenom servisu nije retkost da se na novi zamenski blok motora umesto klasičnog broja ukuca poseban kod čije značenje određuje proizvođač automobila. Ovaj problem se posebno javlja kod polovnjaka koji su uvezeni iz inostranstva.

Koja je procedura za utiskivanje broja motora?

Nakon što je na tehničkom pregledu utvrđeno da nepostoji ili je oštećen broj, izdaje se izveštaj o ID oznaci. Na osnovu tog izveštaja vlasnik vozila podnosi zahtev za utvrđivanje ID oznake nadležnoj policijskoj upravi, tj. popunjen obrazac, fotografije vozila i ID oznake, dokaz o plaćenoj republičkoj administrativnoj taksi, dokaz o plaćenoj naknadi za forenzički pregled ministarstva unutrašnjih poslova i dokaz o poreklu i vlasništvu vozila.

Utiskivanje broja motora

Na forenzičkom pregledu se vrši provera vidljivosti broja. Ukoliko se potvrdi da je nemoguće očitati ID izdaje se Potvrda o izvršenom forenzičkom pregledu sa kojom počinje procedura dobijanja broja motora.

Utiskivanje broja motora se vrši laserskim štampačem. Ako to fizički nije izvodljivo, onda se obavlja mehaničko utiskivanje. Novi broj se utiskuje na ravnoj podlozi bloka motora i to u nizu jednog reda, bez razmaka simbola. Preporučljivo je da se nađe odmah pored oštećene oznake.

Po zvaršetku utiskivanja vlasnik dobija 3 primerka Potvrde o izvršenom utiskivanju novog broja motora. Sa ovom potrvdom može da završi započeti tehnički pregled i registraciju vozila.

Pored vršenja tehničkog pregleda, registracije i izdavanja registracione nalepnice, agencija TP Holliday je specijalizavana i za ddruge usluge, kao što su utiskivanje broja motora i baždarenje tahografa.

Kako nas možete kontaktirati

Radno vreme

Ponedeljak-Petak 08:00-16:00
Subota 08:00-16:00

Adresa

Gučevska, Šabac 15000

Podelite na društvenim mrežama

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn